Europe.bg
  Hauptseite - Bibliothek - Die EU-Fonds für Bulgarien
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Bibliothek / Die EU-Fonds für Bulgarien

RSS
  • A+
  • A-
08-03-2009

В-к “Нов живот”, Кърджали за “АГРА-2009”

Представяме ви публикация на вестник „Нов живот” – Кърджали, посветена на изложението „АГРА-2009”. Материалът е публикуван на 3 март 2009 г.

“АГРА” отваря  очите на фермерите към новото. Две фирми от Кърджали показват с успех своите продукти
 
На Международната селскостопанска изложба “АГРА” в Пловдив, която продължава до утре,  може да се види всичко, което  предлага българското земеделие и аграрната наука.  Според Златко Димитров от Кърджали, представител за Южна България на

“БАЙЕР БЪЛГАРИЯ”

която е клон на германската фирма Bayer CropScience, кризата би трябвало най-малко да се отрази на земеделското производство, защото храната е последното нещо, от което могат да се лишат хората.

Успехът на един фермер идва от използването на най-добри технологии и по-ниската себестойност на продукцията. Смята, че тазгодишното изложение е насочено към по-професионалното земеделие. Всяка фирма се стреми да покаже хитов продукт. За  Bayer CropScience това e Eнвидор, който се използва за всички видове акари.

Редовно участваме в изложението. Прекъснеш ли започват те забравят, губиш клиенти. Пазарът не търпи празно място, казва инж. Галя Тодорова, ръководител на

ЗАВОД “ПЕРЛИТ”

която представя продуктите на S  & B  Индастриъл Минералс АД /”Бентонит”/. Голям интерес има към агроперлита, който е безценен подобрител на почвата при оранжерийно производство и на открито, към минералните смески за отглеждане на разсади, както и към зеолита като добавка за фуражни смески. Новост са хигиенните подложки от бентонит Бенто джуниър за кучета и Бенто гризи за гризачи – зайчета, хамстери и морски свинчета. Веселина Павлова от село Драгомир, Пловдивско научила за продуктите на “Бентонит” на българо-холандски форум. Ще отглежда  домати и краставици, казва инж. Галя Тодорова. Предприемач от Гоце Делчев поискал от агроперлит за отглеждане на ягоди и малини. Продукцията на кърджалийската фирма най-много се търси от производители от Пловдивско. Има интерес и от  Румъния и Унгария.
 
Акцент в изложбата е биологичното земеделие и животновъдството в новата секция  

“БИО АГРА”

На щандовете на всички фирми, които предлагат биопродукти, е поставен специален щемпел. Димитър Димитров от Кърджали който е от 7-8 години е неизменен участник в изложението.
 
Биологичното земеделие има бъдеще, развива се във всички европейски страни, но не може да надхвърли 10 %, защото всички хора не могат да си позволят такива храни, твърди нашият фермер. Той е собственик на една от първите ферми в България за червени калифорнийски червеи за производство на биоторове. Създаването на такива ферми се подпомага от Програмата за развитие на селските райони.

Българинът е “узрял” за биопродукти не толкова като финанси, колкото като психика. Те са средно с 30 % по-скъпи, казва Асен Пеев, агроном в фирма Gimel, производител на оранжерийни биокраставици и биодомати, които се предлагат в магазините на Билла. Твърди, че използват само растителни извлеци за пръскане.

За първи път на изложението две генерални дирекции “Здравеопазване и защита на потребителите”  и “Земеделие и развитие на селските райони” към Еврокомисията отговаряха на въпроси на посетителите.

За първи път имаше конкурс за иновации - 29 експоната са регистрирани като новости. 11 са в световен или европейски мащаб, а 18 - за българския пазар.

На изложението можеше да се намери всичко за селското стопанство – машини, инвентар, разстителнозащитни  и ветеринарни препарати, семена, овошки, лозички, зеленчуков разсад. Тук са дори банките и лизинговите  дружества.

“АГРА” се провежда за 18-ти път. Участваха 855 фирми от 37 държави. Най-много чуждестранните изложители бяха от Италия, Холандия, Германия,  Турция, САЩ, Франция, Австрия и Полша.
 
Биологичното земеделие бе акцент на  Международната селскостопанска изложба в Пловдив
 
Автор: Валери Ковачев, в-к “Нов живот” – Кърджали.


 
Заедно
Aktuelles
 
 
 
    mehr 
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia