Europe.bg
  Начало - Библиотека - Фондовете за България
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
08-03-2009

В-к “Нов живот”, Кърджали за “АГРА-2009”

Представяме ви публикация на вестник „Нов живот” – Кърджали, посветена на изложението „АГРА-2009”. Материалът е публикуван на 3 март 2009 г.

“АГРА” отваря  очите на фермерите към новото. Две фирми от Кърджали показват с успех своите продукти
 
На Международната селскостопанска изложба “АГРА” в Пловдив, която продължава до утре,  може да се види всичко, което  предлага българското земеделие и аграрната наука.  Според Златко Димитров от Кърджали, представител за Южна България на

“БАЙЕР БЪЛГАРИЯ”

която е клон на германската фирма Bayer CropScience, кризата би трябвало най-малко да се отрази на земеделското производство, защото храната е последното нещо, от което могат да се лишат хората.

Успехът на един фермер идва от използването на най-добри технологии и по-ниската себестойност на продукцията. Смята, че тазгодишното изложение е насочено към по-професионалното земеделие. Всяка фирма се стреми да покаже хитов продукт. За  Bayer CropScience това e Eнвидор, който се използва за всички видове акари.

Редовно участваме в изложението. Прекъснеш ли започват те забравят, губиш клиенти. Пазарът не търпи празно място, казва инж. Галя Тодорова, ръководител на

ЗАВОД “ПЕРЛИТ”

която представя продуктите на S  & B  Индастриъл Минералс АД /”Бентонит”/. Голям интерес има към агроперлита, който е безценен подобрител на почвата при оранжерийно производство и на открито, към минералните смески за отглеждане на разсади, както и към зеолита като добавка за фуражни смески. Новост са хигиенните подложки от бентонит Бенто джуниър за кучета и Бенто гризи за гризачи – зайчета, хамстери и морски свинчета. Веселина Павлова от село Драгомир, Пловдивско научила за продуктите на “Бентонит” на българо-холандски форум. Ще отглежда  домати и краставици, казва инж. Галя Тодорова. Предприемач от Гоце Делчев поискал от агроперлит за отглеждане на ягоди и малини. Продукцията на кърджалийската фирма най-много се търси от производители от Пловдивско. Има интерес и от  Румъния и Унгария.
 
Акцент в изложбата е биологичното земеделие и животновъдството в новата секция  

“БИО АГРА”

На щандовете на всички фирми, които предлагат биопродукти, е поставен специален щемпел. Димитър Димитров от Кърджали който е от 7-8 години е неизменен участник в изложението.
 
Биологичното земеделие има бъдеще, развива се във всички европейски страни, но не може да надхвърли 10 %, защото всички хора не могат да си позволят такива храни, твърди нашият фермер. Той е собственик на една от първите ферми в България за червени калифорнийски червеи за производство на биоторове. Създаването на такива ферми се подпомага от Програмата за развитие на селските райони.

Българинът е “узрял” за биопродукти не толкова като финанси, колкото като психика. Те са средно с 30 % по-скъпи, казва Асен Пеев, агроном в фирма Gimel, производител на оранжерийни биокраставици и биодомати, които се предлагат в магазините на Билла. Твърди, че използват само растителни извлеци за пръскане.

За първи път на изложението две генерални дирекции “Здравеопазване и защита на потребителите”  и “Земеделие и развитие на селските райони” към Еврокомисията отговаряха на въпроси на посетителите.

За първи път имаше конкурс за иновации - 29 експоната са регистрирани като новости. 11 са в световен или европейски мащаб, а 18 - за българския пазар.

На изложението можеше да се намери всичко за селското стопанство – машини, инвентар, разстителнозащитни  и ветеринарни препарати, семена, овошки, лозички, зеленчуков разсад. Тук са дори банките и лизинговите  дружества.

“АГРА” се провежда за 18-ти път. Участваха 855 фирми от 37 държави. Най-много чуждестранните изложители бяха от Италия, Холандия, Германия,  Турция, САЩ, Франция, Австрия и Полша.
 
Биологичното земеделие бе акцент на  Международната селскостопанска изложба в Пловдив
 
Автор: Валери Ковачев, в-к “Нов живот” – Кърджали.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.