Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Analyses

RSS
  • A+
  • A-
05-12-2007

НЕСИГУРНО БЪДЕЩЕ НА РУСКИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ДОСТАВКИ ЗА ЕВРОПА

Европа е изправена пред несигурно бъдеще за енергийните доставки от Русия, тъй като има вероятност руските запаси от нефт и газ да се изчерпат, ако Москва не инвестира повече в сектора и не увеличи енергийната ефективност в страната, показва ново проучване, цитирано от EUobserver.

Доклад на базирания в Берлин Германски институт за икономически изследвания, публикуван в четвъртък, поставя под въпрос възможностите на Москва да отговаря на нарастващото търсене на нефт и газ по света.

Съществуващите резерви на нефт и газ ще свършат в рамките на десетилетия, ако се поддържа сегашния темп на производство. „Въпреки че Русия е вторият най-голям производител на петрол, тя е едва на седмо място по отношение на известните залежи. При сегашното ниво на добив, резервите ще бъдат изчерпани за около 22 години".

„Подобна" макар и не толкова мрачна е ситуацията в газовия сектор, където резервите ще стигнат за не повече от 75 години, показва проучването.

Институтът посочва, че износът на газ вече расте по-бавно от предвиденото в енергийната стратегия на Кремъл.

„Фактът, че разширяването на руския износ на газ е по-бавно от предвиденото в енергийната стратегия, няма ефект върху доставките за Европа в близък и среден план. Но в дългосрочен план може да се получи недостиг, също така поради това, че Европа ще се конкурира с други потенциални потребители като Китай".

Според Германският институт за икономически изследвания, назряващите проблеми с руските доставки се дължат най-вече на неуспеха на Москва да инвестира в енергийния сектор, като чуждестранните инвеститори са спъвани от „недостатъчни енергийно-политически условия".

Чуждите инвестиции в нефтена и газова инфраструктура бележат тенденция за спад, а не ръст. В същото време Москва не успява да ограничи вътрешното търсене на енергия, породено от „значително субсидираните" ниски цени на енергията.

Докладът се появява в момент, когато ЕС се опитва да разнообрази енергийните си доставки от други източници освен Русия, като проекта „Набуко", който трябва да доставя газ от Централна Азия.

Енергийната зависимост на Европа от Москва стана болезнено явна през 2005г., когато споровете между Русия и Украйна доведоха до неочаквани прекъсвания на доставките.

Според германският институт в момента ЕС внася 29% от петрола и една трета от газа си от Русия.



Actualités
Actualités
Analyses
Interviews


 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia