Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
05-12-2007

НЕСИГУРНО БЪДЕЩЕ НА РУСКИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ДОСТАВКИ ЗА ЕВРОПА

Европа е изправена пред несигурно бъдеще за енергийните доставки от Русия, тъй като има вероятност руските запаси от нефт и газ да се изчерпат, ако Москва не инвестира повече в сектора и не увеличи енергийната ефективност в страната, показва ново проучване, цитирано от EUobserver.

Доклад на базирания в Берлин Германски институт за икономически изследвания, публикуван в четвъртък, поставя под въпрос възможностите на Москва да отговаря на нарастващото търсене на нефт и газ по света.

Съществуващите резерви на нефт и газ ще свършат в рамките на десетилетия, ако се поддържа сегашния темп на производство. „Въпреки че Русия е вторият най-голям производител на петрол, тя е едва на седмо място по отношение на известните залежи. При сегашното ниво на добив, резервите ще бъдат изчерпани за около 22 години".

„Подобна" макар и не толкова мрачна е ситуацията в газовия сектор, където резервите ще стигнат за не повече от 75 години, показва проучването.

Институтът посочва, че износът на газ вече расте по-бавно от предвиденото в енергийната стратегия на Кремъл.

„Фактът, че разширяването на руския износ на газ е по-бавно от предвиденото в енергийната стратегия, няма ефект върху доставките за Европа в близък и среден план. Но в дългосрочен план може да се получи недостиг, също така поради това, че Европа ще се конкурира с други потенциални потребители като Китай".

Според Германският институт за икономически изследвания, назряващите проблеми с руските доставки се дължат най-вече на неуспеха на Москва да инвестира в енергийния сектор, като чуждестранните инвеститори са спъвани от „недостатъчни енергийно-политически условия".

Чуждите инвестиции в нефтена и газова инфраструктура бележат тенденция за спад, а не ръст. В същото време Москва не успява да ограничи вътрешното търсене на енергия, породено от „значително субсидираните" ниски цени на енергията.

Докладът се появява в момент, когато ЕС се опитва да разнообрази енергийните си доставки от други източници освен Русия, като проекта „Набуко", който трябва да доставя газ от Централна Азия.

Енергийната зависимост на Европа от Москва стана болезнено явна през 2005г., когато споровете между Русия и Украйна доведоха до неочаквани прекъсвания на доставките.

Според германският институт в момента ЕС внася 29% от петрола и една трета от газа си от Русия.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.