Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Analyses

RSS
  • A+
  • A-
01-04-2005

БЪЛГАРИТЕ - В НЕВЕДЕНИЕ ЗА ПРЕГОВОРИТЕ И ОПТИМИСТИ ЗА ЕС

Месец преди подписване на Договора за присъединяване на България към ЕС обществената подкрепа за евроинтеграцията продължава да е висока - 69 процента одобрение. В същото време едва 18 процента от запитаните са наясно, че преговорите на страната с Евросъюза, които определят условията на бъдещото ни членство, вече са приключили.

Това показват данните от последното изследване на MBMD за обществените нагласи към еврочленството на България. Изследването, извършено през втората половина на март и обхванало 1178 души, беше представено в четвъртък в БТА.

Половината интервюирани оценяват като много слаби знанията си за ЕС, а 13 процента нямат никакви познания. Делът на много добре осведомените нараства с 9 % до 37 на сто, спрямо ноември м.г.

Въпреки че по-малко от една пета от запитаните са наясно, че преговорите между България и ЕС са приключили, 48 процента от анкетираните преценяват, че те са по-скоро успешни за България, а 12 на сто са на противоположното мнение.

Само 19 процента от хората смятат, че са наясно с отговорностите си като бъдещи граждани на Евросъюза. Колебание по този въпрос изразява мнозинството от 81 процента.

66 процента от българите декларират, че биха гласували "за" членството на България в ЕС на референдум, всеки десети се обявява против. Според сравнение на MBMD тези резултати се припокриват с получените през декември м.г., което показва устойчивост на подкрепата за членството.

Малко над половината интервюирани - 56 % смятат, че изгодите от членството са повече от ограниченията, а близо една трета - 31 % са на противоположното мнение.

По-позитивно към еврочленството на България са настроени младите, високообразованите и хората с по-висок социален статус. Най-много са противниците му сред населението над 50 г., с ниско образование и най-бедните.

Според социолозите основната причина за слабата информираност е липсата на интерес към темата в обществото. 87 процента от анкетираните признават, че не са търсили информация за ЕС. На 13 процента се е случвало да се поинтересуват, като само 2 на сто са тези, които са потърсили и не са успели да открият необходимите им сведения.

Също в четвъртък от правителствения Съвет по европейска интеграция съобщиха, че към всяко министерство, ангажирано с европейската интеграция, ще бъдат открити "бюра за помощ". В тях експерти ще отговарят на конкретни въпроси на граждани и организации и ще приемат техните предложения.

Целта на "бюрата за помощ" е да бъде осигурена максимална публичност на договора за присъединяване на България към ЕС, който ще бъде подписан на 25 април.

Според съобщението от "Дондуков"1, вицепремиерът Пламен Панайотов е отбелязал, че е необходимо всяко министерство адекватно да отговаря на запитванията на гражданите. Той добавил, че трябва да се създаде възможност за цялостно изясняване на съдържанието на договора още преди неговото подписване.


Actualités
Actualités
Analyses
Interviews


 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia