Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Analyses

RSS
  • A+
  • A-
06-07-2006

ЕС РАДИКАЛНО ДА ПРЕОСМИСЛИ ВИЗОВАТА СИ ПОЛИТИКА СПРЯМО ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ, ПРИЗОВАВАТ ЛИБЕРАЛИТЕ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА

Запазването на строгите визови ограничения е двулично и неефективно.

Евродепутатите от Алианса на либералите и демократите в ЕП – ALDE призовават Съвета и Комисията “да превърне думите в дела” по отношение на облекчаване на визовия режим с Македония, се казва в прес-съобщение на групата, получено в редакцията на Портал ЕВРОПА снощи.

Остават сериозните бариери пред свободното придвижване на гражданите на страните от Западните Балкани, въпреки че тези държави получиха ясна европейска перспектива, и въпреки техните конкретни резултати в борбата срещу нелегалната имиграция и организираната престъпност – смятат либералите.

“На Срещата на върха в Солун през 2003 г. се взе решение за облекчаване на строгия визов режим за Западните Балкани, но ЕС не е спазил обещанието си досега. В резултат на това гражданите на тези страни се чувстват изолирани и отхвърлени, в най-голяма степен това важи за Босна и Херцеговина”, е цитиран да казва евродепутатът от Словения Желко Качин.

Портал ЕВРОПА припомня:

На 8 април началникът на кабинета на вицепремиера Шекеринска - Малинка Ристевска Йорданова, каза за Портал ЕВРОПА, че гражданите на Македония имат много ограничена свобода на движение и техният главен интерес е либерализирането на визите. "На практика има две направления, които искаме да обсъждаме: едното е либерализация на визите, другото е улесняване издаването на визи. Фактор, който допълнително утежнява нещата, е повишаването цената на визите. Това отново ще бъде дискутирано в Съвета по Правосъдие и Вътрешни работи – това се отнася до цените на шенгенските визи като цяло. Разбира се, ние работим по “домашната си работа” – създали сме гранична полиция и интегрирано управление на границите; въведени са нови паспорти с биометрични данни, води се по-усърдна борба срещу нелегалната имиграция и трансграничната престъпност, и т.н." - допълни още Ристевска - Йорданова.

“Нещо повече – въпреки факта, че Македония е кандидат-членка на ЕС, страната е подлагана на същия строг режим като останалите страни в региона, които нямат същия статут”, поясни Качин и призова Европейският съюз радикално да преосмисли визовата си политика.

Според Баронеса Сара Лудфорд – британска евродепутатка – няма как да очакваме гражданите на страните от Западните Балкани да се сближат с европейските ценности, стандарти и начин на мислене, без да им позволим да имат възможност да пътуват в лоното на ЕС, за да го опознаят. Тя смята, че запазването на строгите визови ограничения е както двулично, така и неефективно.

Опозиционната дясна коалиция ВМРО-ДПМНЕ печели парламентарните избори, които се състояха в сряда в Македония, според данни от Държавната избирателна комисия (вж рубриката "Актуално"!)



Actualités
Actualités
Analyses
Interviews


 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia