Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
06-07-2006

ЕС РАДИКАЛНО ДА ПРЕОСМИСЛИ ВИЗОВАТА СИ ПОЛИТИКА СПРЯМО ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ, ПРИЗОВАВАТ ЛИБЕРАЛИТЕ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА

Запазването на строгите визови ограничения е двулично и неефективно.

Евродепутатите от Алианса на либералите и демократите в ЕП – ALDE призовават Съвета и Комисията “да превърне думите в дела” по отношение на облекчаване на визовия режим с Македония, се казва в прес-съобщение на групата, получено в редакцията на Портал ЕВРОПА снощи.

Остават сериозните бариери пред свободното придвижване на гражданите на страните от Западните Балкани, въпреки че тези държави получиха ясна европейска перспектива, и въпреки техните конкретни резултати в борбата срещу нелегалната имиграция и организираната престъпност – смятат либералите.

“На Срещата на върха в Солун през 2003 г. се взе решение за облекчаване на строгия визов режим за Западните Балкани, но ЕС не е спазил обещанието си досега. В резултат на това гражданите на тези страни се чувстват изолирани и отхвърлени, в най-голяма степен това важи за Босна и Херцеговина”, е цитиран да казва евродепутатът от Словения Желко Качин.

Портал ЕВРОПА припомня:

На 8 април началникът на кабинета на вицепремиера Шекеринска - Малинка Ристевска Йорданова, каза за Портал ЕВРОПА, че гражданите на Македония имат много ограничена свобода на движение и техният главен интерес е либерализирането на визите. "На практика има две направления, които искаме да обсъждаме: едното е либерализация на визите, другото е улесняване издаването на визи. Фактор, който допълнително утежнява нещата, е повишаването цената на визите. Това отново ще бъде дискутирано в Съвета по Правосъдие и Вътрешни работи – това се отнася до цените на шенгенските визи като цяло. Разбира се, ние работим по “домашната си работа” – създали сме гранична полиция и интегрирано управление на границите; въведени са нови паспорти с биометрични данни, води се по-усърдна борба срещу нелегалната имиграция и трансграничната престъпност, и т.н." - допълни още Ристевска - Йорданова.

“Нещо повече – въпреки факта, че Македония е кандидат-членка на ЕС, страната е подлагана на същия строг режим като останалите страни в региона, които нямат същия статут”, поясни Качин и призова Европейският съюз радикално да преосмисли визовата си политика.

Според Баронеса Сара Лудфорд – британска евродепутатка – няма как да очакваме гражданите на страните от Западните Балкани да се сближат с европейските ценности, стандарти и начин на мислене, без да им позволим да имат възможност да пътуват в лоното на ЕС, за да го опознаят. Тя смята, че запазването на строгите визови ограничения е както двулично, така и неефективно.

Опозиционната дясна коалиция ВМРО-ДПМНЕ печели парламентарните избори, които се състояха в сряда в Македония, според данни от Държавната избирателна комисия (вж рубриката "Актуално"!)



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.