Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
13-02-2009

Европейски страни подкрепят спирането на еврофондове като стимул за реформите в България и Румъния

Няколко страни-членки подкрепят възможността предстоящите през лятото доклади за правосъдието в България и Румъния да бъдат обвързани със спиране на европейските средства, ако не бъде постигнат напредък. Така EUobserver коментира настроенията в Европа след вчерашните междинни доклади за България и Румъния.

Идеята се подкрепя от Европейската комисия, както и от Германия, Франция, Великобритания, Холандия, Белгия, Финландия, Швеция, Дания и Австрия, твърди близкото до ЕК електронно издание.

Макар че последните доклади не се отнасят до усвояването на еврофондовете в двете страни, заключенията показват, че България е положила повече усилия, след като й бяха спрени 500 млн. евро от предприсъединителните програми заради измами и корупция. Румъния, която се размина с такова наказание, според вчерашните доклади не е постигнала напредък.

Румънският посланик в ЕС Михнеа Моточ отхвърли пред изданието каквато и да била връзка между правосъдието и еврофондовете.

Германският евродепутат Ингеборг Грасле, член на комисията по бюджетен контрол, обаче заяви за EUobserver, че ще отправи официално искане до ЕК да изготви специален доклад за фондовете за Румъния.

Припомняме ви, че освен това в края на месеца посланиците на страните-членки ще обсъдят вчерашните доклади, като според информация на „Дневник", те ще представят редица конкретни казуси от проблемите на българското правосъдие.

Преди публикуването на доклада София е поискала той да отчете като успех в борбата с организираната престъпност няколко случая, включително случая "Галеви", което е довело до дискусии дали в текста да бъдат споменавани конкретни казуси. Крайното решение е било да не се навлиза в подробности нито в положителна посока, нито да се дават конкретни примери за слабостите на съдебната система, като случая "Борилски".

Очаква се Франция да настоява случаят "Борилски" да бъде включен в крайния документ като критика към българското правосъдие.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia