Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
07-09-2010

Финансовите министри на ЕС обсъждат банковия данък

Финансовите министри на ЕС ще обсъдят във вторник в Брюксел въвеждането на данъка върху финансовите трансакции, предава АФП. Германия и Франция настояват за европейски индивидуален ход, след като усилията за международен данък върху търговията с финансови продукти се провали през юли по време на световната финансова среща на високо равнище в Канада.

Освен това ще стане дума и за европейски банков данък. Кабинетът в Германия вече реши наскоро такъв данък. Банков данък има вече и във Франция и Великобритания. ЕК обаче се опасява поради националните солови действия от деформации на конкуренцията в рамките на ЕС.

В борбата с планината от дългове на държавите от ЕС финансовите министри искат също да решат по-строг контрол на бюджета. От следващата година страните-членки ще трябва да представят своите проектобюджети пъвро в Брюксел, преди да бъдат гласувани от националните парламенти.

Освен Германия и Франция за европейски данък върху финансовите трансакции настоява и Австрия. Съпротива има от редица страни-членки, особено от Великобритания, но и Европейската комисия също има възражения.

Данъкът заплашва да увеличи разходите за финансиране за предприятия и правителства и да засили резките промени в курса на борсите.

Оспорван е не само размерът на данъка, но и използването му. Брюксел иска да постанови парите да се използват само подпомагане на попаднали в тежко положение банки. Финансовите министри са единодушни относно въвеждането на т.нар. европейски семестър.

Шефът на еврозоната Жан-Клод Юнкер напомни в понеделник вечерта, че той агитира още от 2005 г. за Европейски семестър, за да може да се противодейства навреме на затруднени положения.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу ще държи във вторник сутринта своята първа „реч за положението на съюза". Пред Европейския парламент в Страсбург Барозу ще посочи предизвикателствата пред общността и ще даде посоката за следващите месеци и идващата година.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia