Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
23-02-2011

Правителството ще предложи на ЕК да признае традиционния характер на гроздовата ракия

Правителството одобри доклад на министъра на земеделието и храните за традиционния характер на българска спиртна напитка „гроздова ракия" и възложи на министъра на финансите да предприеме необходимите действия пред институциите на Европейския съюз за допълнение на чл. 23 от Директива 92/83/ЕИО на Съвета с цел България да прилага намалена ставка на акциза, по-ниска от минималната, по отношение на продуктите, които представляват винена дестилатна спиртна напитка гроздова ракия. Това съобщи правителствената пресслужба.

Според доклада, спецификата на гроздовата ракия като традиционна българска спиртна напитка се дължи на вида на дестилационните апарати (дестилационни казани с периодично действие, дестилационни инсталация с непрекъснато фракционно действие) и на технологията на дестилирането - специфичните органолептични характеристики на напитката се постигат чрез комбинацията на дестилация, ректификация и дефлегмация; температурата, при която протичат процесите и особено органолептичния контрол, който се извършва по време на дестилационния процес и който определя оптималния момент на отделяне на дестилата.

Процесът на дестилация цели отделянето и концентрирането на съдържащия се във виното етилов алкохол заедно с част от летливите вещества, които придават специфичния аромат на ракията.

Признаването на гроздовата ракия за традиционна българска спиртна напитка ще даде право на правителството да й налага намалена акцизна ставка, което ще понижи и крайната цена на продукта и ще има положителен икономически ефект.

Според министъра на земеделието Мирослав Найденов, цитиран от БНР, признаването на гроздовата ракия за традиционна сега ще е много трудно, защото страната ни е трябвало да предприеме тези стъпки още през 2006-та - преди влизането ни в ЕС.

Трябва да убедим Европейския съюз, че гроздовата ракия е традиционна напитка, процедура, която ще отнеме месеци, възможно е и година, но ако това се случи акцизът на ракията ще бъде наполовина. Литърът ще бъде с около 2 лева по-малко. Разбира се, че съм почитател, аз все пак съм министър на земеделието и храните, особено на българската ракия.

Обикновено, когато става дума за акцизи, знаете, че министър Дянков не е много за това да падат, в случая категорично ме подкрепя. Българинът е правил, прави и ще продължи да прави ракия и това е част от нашия бит. Казаните на селата са общо взето и местният парламент. Поговорката "ин вино веритас", но можем да я перефразираме, че "ин аква вита веритас", но в ракията е истината, а то е свързано с това, че нали, някои като пийнат повече и си казват всичко, коментира Найденов.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia