Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-02-2011

Правителството ще предложи на ЕК да признае традиционния характер на гроздовата ракия

Правителството одобри доклад на министъра на земеделието и храните за традиционния характер на българска спиртна напитка „гроздова ракия" и възложи на министъра на финансите да предприеме необходимите действия пред институциите на Европейския съюз за допълнение на чл. 23 от Директива 92/83/ЕИО на Съвета с цел България да прилага намалена ставка на акциза, по-ниска от минималната, по отношение на продуктите, които представляват винена дестилатна спиртна напитка гроздова ракия. Това съобщи правителствената пресслужба.

Според доклада, спецификата на гроздовата ракия като традиционна българска спиртна напитка се дължи на вида на дестилационните апарати (дестилационни казани с периодично действие, дестилационни инсталация с непрекъснато фракционно действие) и на технологията на дестилирането - специфичните органолептични характеристики на напитката се постигат чрез комбинацията на дестилация, ректификация и дефлегмация; температурата, при която протичат процесите и особено органолептичния контрол, който се извършва по време на дестилационния процес и който определя оптималния момент на отделяне на дестилата.

Процесът на дестилация цели отделянето и концентрирането на съдържащия се във виното етилов алкохол заедно с част от летливите вещества, които придават специфичния аромат на ракията.

Признаването на гроздовата ракия за традиционна българска спиртна напитка ще даде право на правителството да й налага намалена акцизна ставка, което ще понижи и крайната цена на продукта и ще има положителен икономически ефект.

Според министъра на земеделието Мирослав Найденов, цитиран от БНР, признаването на гроздовата ракия за традиционна сега ще е много трудно, защото страната ни е трябвало да предприеме тези стъпки още през 2006-та - преди влизането ни в ЕС.

Трябва да убедим Европейския съюз, че гроздовата ракия е традиционна напитка, процедура, която ще отнеме месеци, възможно е и година, но ако това се случи акцизът на ракията ще бъде наполовина. Литърът ще бъде с около 2 лева по-малко. Разбира се, че съм почитател, аз все пак съм министър на земеделието и храните, особено на българската ракия.

Обикновено, когато става дума за акцизи, знаете, че министър Дянков не е много за това да падат, в случая категорично ме подкрепя. Българинът е правил, прави и ще продължи да прави ракия и това е част от нашия бит. Казаните на селата са общо взето и местният парламент. Поговорката "ин вино веритас", но можем да я перефразираме, че "ин аква вита веритас", но в ракията е истината, а то е свързано с това, че нали, някои като пийнат повече и си казват всичко, коментира Найденов. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.