Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
13-04-2006

ПРАВИТЕЛСТВОТО СЕ ОТЧИТА ПРЕД ОЛИ РЕН ДНЕС

ДАТАТА 1 ЯНУАРИ 2007 Г. Е ПОСТИЖИМА СПОРЕД СТАНИШЕВ

Продължаваме да имаме притеснения относно върховенството на закона, борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Това каза еврокомисарят по разширяването Оли Рен след среща с премиера Сергей Станишев, предаде “Фокус”. Оли Рен поздрави България за напредъка от октомври месец насам, за постигнатия солиден икономически растеж, привличането на чуждестранни инвестиции. По думите му – докладът на 16 май ще бъде обективен и безпристрастен и ще вземе предвид цялата извършена работа.

Според Оли Рен датата 1 януари 2007 година все още е постижима за България, но е необходимо цялата енергия и действия на правителството и парламента да се концентрират в тази насока.

Премиерът Сергей Станишев съобщи, че на срещата той е информирал подробно Оли Рен за напредъка и конкретните действия на България. По думите му – в последните седмици преди доклада България ще продължи да работи много интензивно в диалог с Европейската комисия. Брюксел ще бъде информиран за конкретните действия на България, за да може да бъде отчетен напредъкът на страната ни между октомврийския и заключителния майски доклад на Еврокомисията.

Станишев обяви, че целта, която си поставяме, а именно – членство в Европейския съюз на 1 януари 2007 година, е постижима при продължаване на това темпо на реформи. Според Станишев - това е било потвърдено и от еврокомисаря Оли Рен. Премиерът е информирал още еврокомисаря за конкретни дела, които са внесени в съда, за действия на главния прокурор и др.

Еврокомисарят очаква реакции на критиките си към България - се казва в публикация в "Дневник" от тази сутрин

След остро критичната предварителна оценка за готовността на България на прага на Европейския съюз (ЕС) в четвъртък еврокомисарят по разширяването Оли Рен ще предостави последна възможност на управляващите в София да го убедят, че страната заслужава да се присъедини безусловно към общността на 2007 г. Преди 10 дни пред Европарламента (ЕП) Рен заяви, че очаква още промени в конституцията, присъди срещу корумпирани чиновници по върховете, ефективни мерки срещу престъпността и затягане на граничния контрол.

Той даде отчетливо по-добра оценка за постиженията на Румъния.

Еврокомисарят пристига на еднодневно посещение в София, за да чуе лично какво ще предприемат властите в отговор на критиките от речта му в Страсбург. Визитата му не беше отразена в предварителната седмична програма с ангажиментите на Еврокомисията, а част от институциите у нас в сряда дори не бяха сигурни дали и в колко часа ще ги посети. По информация на "Дневник" Рен ще се включи рано сутринта в заседанието на съвета по европейска интеграция към правителството. Планирани са срещи с президента Георги Първанов, с премиера Сергей Станишев, с висши магистрати и депутати. Впечатленията на комисаря от днешния ден ще са ключови за съдържанието на мониторинговия доклад на Еврокомисията, който ще бъде огласен на 16 май и в който ще бъде уточнено дали страната ще влезе в ЕС през 2007 или 2008 г.

Има още възможности за представяне на постигнатото пред Брюксел, каза пред БТА министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, която заедно със зам.-министри и експерти от различните области на преговорния процес проведе в сряда в белгийската столица консултации по очаквания доклад. Всичко, което България направи до края на април, ще бъде включено в документа, увери Кунева. Зам.-министърът на външните работи Евгения Колданова допълни пред БНР, че на срещите в Брюксел не е ставало дума за налагането на рестрикции или предпазни клаузи при влизането в ЕС. Депутатите от мнозинството, които са в Брюксел, за да убедят евроекспертите, че промените в конституцията не застрашават независимостта на съдебната власт, не бяха открити за коментар.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia