Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-04-2006

ПРАВИТЕЛСТВОТО СЕ ОТЧИТА ПРЕД ОЛИ РЕН ДНЕС

ДАТАТА 1 ЯНУАРИ 2007 Г. Е ПОСТИЖИМА СПОРЕД СТАНИШЕВ

Продължаваме да имаме притеснения относно върховенството на закона, борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Това каза еврокомисарят по разширяването Оли Рен след среща с премиера Сергей Станишев, предаде “Фокус”. Оли Рен поздрави България за напредъка от октомври месец насам, за постигнатия солиден икономически растеж, привличането на чуждестранни инвестиции. По думите му – докладът на 16 май ще бъде обективен и безпристрастен и ще вземе предвид цялата извършена работа.

Според Оли Рен датата 1 януари 2007 година все още е постижима за България, но е необходимо цялата енергия и действия на правителството и парламента да се концентрират в тази насока.

Премиерът Сергей Станишев съобщи, че на срещата той е информирал подробно Оли Рен за напредъка и конкретните действия на България. По думите му – в последните седмици преди доклада България ще продължи да работи много интензивно в диалог с Европейската комисия. Брюксел ще бъде информиран за конкретните действия на България, за да може да бъде отчетен напредъкът на страната ни между октомврийския и заключителния майски доклад на Еврокомисията.

Станишев обяви, че целта, която си поставяме, а именно – членство в Европейския съюз на 1 януари 2007 година, е постижима при продължаване на това темпо на реформи. Според Станишев - това е било потвърдено и от еврокомисаря Оли Рен. Премиерът е информирал още еврокомисаря за конкретни дела, които са внесени в съда, за действия на главния прокурор и др.

Еврокомисарят очаква реакции на критиките си към България - се казва в публикация в "Дневник" от тази сутрин

След остро критичната предварителна оценка за готовността на България на прага на Европейския съюз (ЕС) в четвъртък еврокомисарят по разширяването Оли Рен ще предостави последна възможност на управляващите в София да го убедят, че страната заслужава да се присъедини безусловно към общността на 2007 г. Преди 10 дни пред Европарламента (ЕП) Рен заяви, че очаква още промени в конституцията, присъди срещу корумпирани чиновници по върховете, ефективни мерки срещу престъпността и затягане на граничния контрол.

Той даде отчетливо по-добра оценка за постиженията на Румъния.

Еврокомисарят пристига на еднодневно посещение в София, за да чуе лично какво ще предприемат властите в отговор на критиките от речта му в Страсбург. Визитата му не беше отразена в предварителната седмична програма с ангажиментите на Еврокомисията, а част от институциите у нас в сряда дори не бяха сигурни дали и в колко часа ще ги посети. По информация на "Дневник" Рен ще се включи рано сутринта в заседанието на съвета по европейска интеграция към правителството. Планирани са срещи с президента Георги Първанов, с премиера Сергей Станишев, с висши магистрати и депутати. Впечатленията на комисаря от днешния ден ще са ключови за съдържанието на мониторинговия доклад на Еврокомисията, който ще бъде огласен на 16 май и в който ще бъде уточнено дали страната ще влезе в ЕС през 2007 или 2008 г.

Има още възможности за представяне на постигнатото пред Брюксел, каза пред БТА министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, която заедно със зам.-министри и експерти от различните области на преговорния процес проведе в сряда в белгийската столица консултации по очаквания доклад. Всичко, което България направи до края на април, ще бъде включено в документа, увери Кунева. Зам.-министърът на външните работи Евгения Колданова допълни пред БНР, че на срещите в Брюксел не е ставало дума за налагането на рестрикции или предпазни клаузи при влизането в ЕС. Депутатите от мнозинството, които са в Брюксел, за да убедят евроекспертите, че промените в конституцията не застрашават независимостта на съдебната власт, не бяха открити за коментар.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.