Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
11-12-2006

ЕВРОПЕЙСКА ПРОВЕРКА КОНСТАТИРА ПРОБЛЕМИ ВЪВ ВЕТЕРИНАРНИЯ КОНТРОЛ

Ветеринарните инспектори от Службата по храните и ветеринарните въпроси (FVO) към Европейската комисия са установили недопустими нарушения в предприятията от месния и млечния бранш при последната си мисия, която се проведе от 20 ноември до 1 декември, съобщава „Дневник".

За първи път забележките са били към регионални служби, които са давали неточни предписания на бизнеса как да организира работата си, за не се допусне замърсяване на храните, обясняват мениджъри.

Европейските експерти са обиколили по избор 21 мандри, кланици, месопреработвателни и рибни предприятия, където са инспектирали изпълнението на хигиенния пакет при производството на храни, разписан в евродирективите от 2004 г. Очаква се няколко от предприятията да бъдат затворени, защото не отговарят на нормативните изисквания. "Не мога да коментирам резултатите от проверките, преди да получим доклада от Брюксел", коментира директорът на Националната ветеринарно-медицинска служба Жеко Байчев.

Въпреки изискванията да няма кръстосване между суровините и готовата продукция, някои преработватели са допускали подобно смесване, но причината е в противоречивите указания, давани от местните ветеринари. Бизнесът отдавна протестираше против некомпетентността на определени инспектори, но проблемът се потулва, обясниха мениджъри, пожелали анонимност. Проблемът съществува и в хлебния бранш, където здравните инспектори неправилно изискват пекарните да се изграждат със заоблени ъгли, въпреки че това важи за месарите и колбасарските цехове, коментира и Георги Попов от Асоциацията на българските хлебопроизводители и складкари.

Проверките на евроветеринарите установили, че повечето от компаниите не разполагат със система за проследяване на продуктите. Тя дава яснота за регистрираните животните, които ще се транжират, или за производителите на мляко, предоставили суровината за мандрите. Според изискванията на Европейския съюз в баркода на всеки салам или луканка се вписва номерът на животното, от което то е произведен. Българските предприятия не могат да изпълнят това изискване, докато не бъде създадена информационната система към Националната ветеринарно-медицинска служба, поясниха експерти. Вероятно затова и Брюксел наложи 9-месечен мониторинг върху износа на месни продукти, за да може в този срок да се изпълнят всички предписания.

 



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia