Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-12-2006

ЕВРОПЕЙСКА ПРОВЕРКА КОНСТАТИРА ПРОБЛЕМИ ВЪВ ВЕТЕРИНАРНИЯ КОНТРОЛ

Ветеринарните инспектори от Службата по храните и ветеринарните въпроси (FVO) към Европейската комисия са установили недопустими нарушения в предприятията от месния и млечния бранш при последната си мисия, която се проведе от 20 ноември до 1 декември, съобщава „Дневник".

За първи път забележките са били към регионални служби, които са давали неточни предписания на бизнеса как да организира работата си, за не се допусне замърсяване на храните, обясняват мениджъри.

Европейските експерти са обиколили по избор 21 мандри, кланици, месопреработвателни и рибни предприятия, където са инспектирали изпълнението на хигиенния пакет при производството на храни, разписан в евродирективите от 2004 г. Очаква се няколко от предприятията да бъдат затворени, защото не отговарят на нормативните изисквания. "Не мога да коментирам резултатите от проверките, преди да получим доклада от Брюксел", коментира директорът на Националната ветеринарно-медицинска служба Жеко Байчев.

Въпреки изискванията да няма кръстосване между суровините и готовата продукция, някои преработватели са допускали подобно смесване, но причината е в противоречивите указания, давани от местните ветеринари. Бизнесът отдавна протестираше против некомпетентността на определени инспектори, но проблемът се потулва, обясниха мениджъри, пожелали анонимност. Проблемът съществува и в хлебния бранш, където здравните инспектори неправилно изискват пекарните да се изграждат със заоблени ъгли, въпреки че това важи за месарите и колбасарските цехове, коментира и Георги Попов от Асоциацията на българските хлебопроизводители и складкари.

Проверките на евроветеринарите установили, че повечето от компаниите не разполагат със система за проследяване на продуктите. Тя дава яснота за регистрираните животните, които ще се транжират, или за производителите на мляко, предоставили суровината за мандрите. Според изискванията на Европейския съюз в баркода на всеки салам или луканка се вписва номерът на животното, от което то е произведен. Българските предприятия не могат да изпълнят това изискване, докато не бъде създадена информационната система към Националната ветеринарно-медицинска служба, поясниха експерти. Вероятно затова и Брюксел наложи 9-месечен мониторинг върху износа на месни продукти, за да може в този срок да се изпълнят всички предписания.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.