Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
28-02-2007

ФИНАНСОВИТЕ МИНИСТРИ НА ЕС ОБСЪДИХА НАПРЕДЪКА НА ЛИСАБОНСКАТА СТРАТЕГИЯ

Вчера се проведе второто за тази година заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси /ЕКОФИН/, което се състоя в Брюксел. На срещата участва и българският министър на финансите Пламен Орешарски, съобщават от финансовото министерство.

Основните теми от дневния ред бяха свързани с Годишния доклад по напредъка на Лисабонската стратегия и новите структури за нейното управление с ясно разпределение на отговорността на общностно и национално ниво. Като част от тази политика, всички страни-членки изработиха тригодишни Национални програми за реформи в отговор на специфичните предизвикателства пред тях. Съветът отчете и специалното значение на разумната и добре балансирана фискална политика и на по-нататъшните реформи в страните-членки. Финансовите министри обсъдиха благоприятната икономическа среда, в която се намира ЕС - очакван темп на растеж от 2.7% за 2007 година, както и продължаване на тенденцията за развитие на трудовите пазари и повишаване на коефициента на заетост - 7 млн.нови работни места за периода 2007-2008г.

Министрите на финансите определиха и ключовите области на работа през 2007 година като насърчаване на успехите на Европейския Икономически и паричен съюз и воденето на добре балансирана фискална политика в страните от Еврозоната.

Устойчивостта и качеството на публичните финанси беше друг въпрос, който финансовите министри обсъдиха, като очертаха и мерките за постигането на тези цели в контекста на демографските промени и напредващата глобализация: Реформирането на пенсионната и здравната системи; Намаляването на публичния дълг; Повишаване на нивата на заетост и производителност; Повишаване на ефективността на разходите; Данъчни системи насърчаващи растежа и нови форми за финансиране на правителствата, като публично-частни партньорства.

Съветът на финансовите министри ще предложи на Европейския съвет и своята визия за данъчната политика на Европа с оглед укрепването на вътрешния пазар чрез насърчаване на сътрудничеството между страните-членки, запазвайки националните компетенции и при продължаваща политика на работата в борбата с данъчните измами и вредните данъчни мерки.

Интегрирането на финансовите пазари, с цел повишаване на ефективността и международната конкурентноспособност, също беше разгледано от Съвета на финансовите министри. В рамките на ЕКОФИН, бяха изведени приоритетните области за по-нататъшното развиете на стратегията за създаването на интегриран и безпроблемно функциониращ европейски пазар на финансови услуги. По важните от които са : Продължаване на работата по подобряване на надзора на придобиванията на значителни дялове във финансовия сектор в контекста на „Директива придобивания"; Да продължи работата по сближаването на надзорните практики и ефективността на уредбата в ЕС за финансова стабилност и управление на финансови кризи; Да се подобри ефективността на пазара на инвестиционните фондове чрез гарантиране на високо ниво на защита на инвеститорите; Оценка на съществуващите мерки за финансова интеграция в контекста на доброто регулиране в сферата на клиринга и сетълмента

На ЕКОФИН беше разгледан и проект на Европейската Централна Банка „ TARGET 2- ценни книжа". Целта на проекта е да подпомогне интеграцията на финансовите пазари в ЕС и да увеличи възможностите за избор и конкуренция в областта на клиринга и сетълмента на ценни книжа.

Съпредседателят на ЕКОФИН и Еврокомисар по финансовите въпроси подчерта на заседаието, че целта на Европейската Комисия е създаването на интегриран финансов пазар, който в момента е все още силно фрагментиран, като допълни, че Комисията е отворена да разгледа и други предложения и проекти.

Финансовите министри обсъдиха и подготовката на заседанието на Европейския съвет през месец март.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia