Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
28-02-2007

ФИНАНСОВИТЕ МИНИСТРИ НА ЕС ОБСЪДИХА НАПРЕДЪКА НА ЛИСАБОНСКАТА СТРАТЕГИЯ

Вчера се проведе второто за тази година заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси /ЕКОФИН/, което се състоя в Брюксел. На срещата участва и българският министър на финансите Пламен Орешарски, съобщават от финансовото министерство.

Основните теми от дневния ред бяха свързани с Годишния доклад по напредъка на Лисабонската стратегия и новите структури за нейното управление с ясно разпределение на отговорността на общностно и национално ниво. Като част от тази политика, всички страни-членки изработиха тригодишни Национални програми за реформи в отговор на специфичните предизвикателства пред тях. Съветът отчете и специалното значение на разумната и добре балансирана фискална политика и на по-нататъшните реформи в страните-членки. Финансовите министри обсъдиха благоприятната икономическа среда, в която се намира ЕС - очакван темп на растеж от 2.7% за 2007 година, както и продължаване на тенденцията за развитие на трудовите пазари и повишаване на коефициента на заетост - 7 млн.нови работни места за периода 2007-2008г.

Министрите на финансите определиха и ключовите области на работа през 2007 година като насърчаване на успехите на Европейския Икономически и паричен съюз и воденето на добре балансирана фискална политика в страните от Еврозоната.

Устойчивостта и качеството на публичните финанси беше друг въпрос, който финансовите министри обсъдиха, като очертаха и мерките за постигането на тези цели в контекста на демографските промени и напредващата глобализация: Реформирането на пенсионната и здравната системи; Намаляването на публичния дълг; Повишаване на нивата на заетост и производителност; Повишаване на ефективността на разходите; Данъчни системи насърчаващи растежа и нови форми за финансиране на правителствата, като публично-частни партньорства.

Съветът на финансовите министри ще предложи на Европейския съвет и своята визия за данъчната политика на Европа с оглед укрепването на вътрешния пазар чрез насърчаване на сътрудничеството между страните-членки, запазвайки националните компетенции и при продължаваща политика на работата в борбата с данъчните измами и вредните данъчни мерки.

Интегрирането на финансовите пазари, с цел повишаване на ефективността и международната конкурентноспособност, също беше разгледано от Съвета на финансовите министри. В рамките на ЕКОФИН, бяха изведени приоритетните области за по-нататъшното развиете на стратегията за създаването на интегриран и безпроблемно функциониращ европейски пазар на финансови услуги. По важните от които са : Продължаване на работата по подобряване на надзора на придобиванията на значителни дялове във финансовия сектор в контекста на „Директива придобивания"; Да продължи работата по сближаването на надзорните практики и ефективността на уредбата в ЕС за финансова стабилност и управление на финансови кризи; Да се подобри ефективността на пазара на инвестиционните фондове чрез гарантиране на високо ниво на защита на инвеститорите; Оценка на съществуващите мерки за финансова интеграция в контекста на доброто регулиране в сферата на клиринга и сетълмента

На ЕКОФИН беше разгледан и проект на Европейската Централна Банка „ TARGET 2- ценни книжа". Целта на проекта е да подпомогне интеграцията на финансовите пазари в ЕС и да увеличи възможностите за избор и конкуренция в областта на клиринга и сетълмента на ценни книжа.

Съпредседателят на ЕКОФИН и Еврокомисар по финансовите въпроси подчерта на заседаието, че целта на Европейската Комисия е създаването на интегриран финансов пазар, който в момента е все още силно фрагментиран, като допълни, че Комисията е отворена да разгледа и други предложения и проекти.

Финансовите министри обсъдиха и подготовката на заседанието на Европейския съвет през месец март.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.