Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
02-05-2007

ЕСТОНИЯ ИСКА ПОМОЩ ОТ ЕС ЗА КРИЗАТА С ПОСОЛСТВОТО В МОСКВА

Естония призова за подкрепа от ЕС в ескалиращата криза с Русия заради преместването на съветски военен паметник, предизвикало бурни протести на руското малцинство в Талин и блокада на естонското посолство в Москва, съобщава EUobserver.

„Проблемът за бронзовия войник и вандализма в Талин е въпрос за Естония, но координираните действия на Русия срещу Естония са въпрос за целия ЕС", заяви във вторник естонския външен министър Урмас Пает.

Той обвини руските дипломати, че са помогнали за организирането на изпълнените с насилие демонстрации през почивните дни, при които над 1000 души бяха арестувани, а един загина. Освен това Пает заяви, че руски депутати лъжливо са съобщили, че Естония измъчва затворници с руски произход.

"Тези, които държат нашето посолство под пълна обсада, получават заплата от Кремъл", заяви министър Пает и добави, че германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер е „обещал бърза помощ от ЕС" по въпроса за блокадата на посолството.

Около 500 протестиращи от про-кремълски младежки движения като „Наши" обкръжават естонското посолство от миналия петък, като блокират 12 естонски дипломати вътре и извършват вандалски действия под безучастния поглед на руската полиция.

„Ние се консултирахме с нашите колеги от ЕС за стъпките, които можем да предприемем съвместно", заяви естонския посланик в Русия, Марина Калюранд, след като посочи, че контактите с руски представители са се оказали безплодни.

Напрежението предизвика и отмяна на срещата на естонския премиер Андрус Ансип, който трябваше да се срещне на 8 май с бившия германски канцлер Герхард Шрьодер. Шрьодер, който в момента работи за руската компания Газпром, подложи на критика преместването на паметника в Талин, коментира EUobserver.

Кризата с паметника идва по-малко от три седмици преди очертаващата се трудна среща на ЕС и Русия на 18 май в Самара.

В периода, наричан от някои европейски политици най-лошото време в отношенията между ЕС и Русия след края на Студената война, двете страни не могат да се споразумеят за американските планове за разполагането на ракетни установки в Полша и Чехия, въпроса за бъдещето на Косово и продължаващото полско вето върху преговорите с Русия заради месното ембарго, наложено от Москва.

Бронзовият войник бе преместен от центъра на Талин във военно гробище, където бе поставен с военна церемония. Статуята от 1947 г. почита руското освобождаване на Естония от Германия през 1944г.

За много руснаци, включително и над 300 хиляди, живеещи в Естония, руският принос за победата във Втората световна война е свещен.

За много естонци обаче статуята символизира съветската окупация на страната, която доведе до десетки хиляди депортирани или убити естонци.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia