Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
02-05-2007

ЕСТОНИЯ ИСКА ПОМОЩ ОТ ЕС ЗА КРИЗАТА С ПОСОЛСТВОТО В МОСКВА

Естония призова за подкрепа от ЕС в ескалиращата криза с Русия заради преместването на съветски военен паметник, предизвикало бурни протести на руското малцинство в Талин и блокада на естонското посолство в Москва, съобщава EUobserver.

„Проблемът за бронзовия войник и вандализма в Талин е въпрос за Естония, но координираните действия на Русия срещу Естония са въпрос за целия ЕС", заяви във вторник естонския външен министър Урмас Пает.

Той обвини руските дипломати, че са помогнали за организирането на изпълнените с насилие демонстрации през почивните дни, при които над 1000 души бяха арестувани, а един загина. Освен това Пает заяви, че руски депутати лъжливо са съобщили, че Естония измъчва затворници с руски произход.

"Тези, които държат нашето посолство под пълна обсада, получават заплата от Кремъл", заяви министър Пает и добави, че германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер е „обещал бърза помощ от ЕС" по въпроса за блокадата на посолството.

Около 500 протестиращи от про-кремълски младежки движения като „Наши" обкръжават естонското посолство от миналия петък, като блокират 12 естонски дипломати вътре и извършват вандалски действия под безучастния поглед на руската полиция.

„Ние се консултирахме с нашите колеги от ЕС за стъпките, които можем да предприемем съвместно", заяви естонския посланик в Русия, Марина Калюранд, след като посочи, че контактите с руски представители са се оказали безплодни.

Напрежението предизвика и отмяна на срещата на естонския премиер Андрус Ансип, който трябваше да се срещне на 8 май с бившия германски канцлер Герхард Шрьодер. Шрьодер, който в момента работи за руската компания Газпром, подложи на критика преместването на паметника в Талин, коментира EUobserver.

Кризата с паметника идва по-малко от три седмици преди очертаващата се трудна среща на ЕС и Русия на 18 май в Самара.

В периода, наричан от някои европейски политици най-лошото време в отношенията между ЕС и Русия след края на Студената война, двете страни не могат да се споразумеят за американските планове за разполагането на ракетни установки в Полша и Чехия, въпроса за бъдещето на Косово и продължаващото полско вето върху преговорите с Русия заради месното ембарго, наложено от Москва.

Бронзовият войник бе преместен от центъра на Талин във военно гробище, където бе поставен с военна церемония. Статуята от 1947 г. почита руското освобождаване на Естония от Германия през 1944г.

За много руснаци, включително и над 300 хиляди, живеещи в Естония, руският принос за победата във Втората световна война е свещен.

За много естонци обаче статуята символизира съветската окупация на страната, която доведе до десетки хиляди депортирани или убити естонци.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.