Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
04-05-2007

ЕК ОТХВЪРЛИ ОБВИНЕНИЯТА НА ЕКОЛОГИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ

Европейската Комисия отхвърли екологичната оценка на група от десет „зелени" неправителствени организации, които дадоха по-ниска оценка на сегашната Комисия на Барозу от предишната Комисия на Проди, съобщава EUobserver.

„Не смятаме, че това е честна оценка", заяви говорителката на ЕК Барбара Хелферих пред журналисти в Брюксел при представянето на годишния доклад на ЕК, оценяващ действията на Комисията в сферата на екологията.

„Свидетели сме на значителен напредък в екологията", заяви тя като добави, че „ има тенденция винаги настоящата комисия да бъде оценявана по критично от предишните".

Групата от десетте водещи екологични НПО представи през миналата седмица неблагоприятен преглед на дейността на ЕК в екологията до средата на мандата. Екипът на Жозе Мануел Барозу получи обща оценка от 4.3 от възможни 10 точки.

Ръководителят на „Грийнпийс" в Брюксел Йорго Рис заяви на пресконференция миналия петък, че резултата на сегашната комисия е по-слаб от този на екипа на Романо Проди. Според Рис въпреки постиженията в борбата с промените в климата и биоразнообразието, ЕК не е успяла по отношение на защитата на горите и моретата. Той посочи, че комисията няма последователна визия за политиката в тези области. Стратегията за моретата бе особено критикувана като „празна".

При представянето на годишния доклад на ЕК за екологичните мерки, Хелферих обясни, че напредък е постигнат чрез въвеждането на нови закони в четирите приоритетни области - промени в климата, природа и биоразнообразие, здраве и качество на живата. Тези области са определени в екологичната програма за действие за периода 2002 - 2012г.

„Европейската екологична политика предоставя осезаеме резултати на гражданите ни", посочи в изявление комисарят по екологията Ставрос Димас, добавяйки че ЕК е напълно отдадена на борбата с екологичните проблеми.

Той обаче признава, че все още има много работа. „Въпреки прогреса, световните емисии на парникови газове все още не са под контрол, замърсяването все още вреди на общественото здраве, а количеството на отпадъците в Европа се увеличава", посочи Димас.

Междувременно вчера европейските депутати от комисията по околна среда приеха с 30 гласа „за" и 12 „против" доклад за забраната на вноса и износа на живак в ЕС, както и за засилване на правилата за съхраняване на токсичния метал.

Докладът следва предложение на Комисията за забрана на вноса и износа на метала в ЕС. предложеният от гръцкия евродепутат Димитриос Пападимулис обаче разширява обхвата на забраната, въвежда принципа „замърсяващият плаща" и призовава за санкции срещу компаниите, които не зачитат закона.

Представителите на ЕП освен това искат закона да влезе в сила през 2010г., вместо през 2011 както предлага Комисията.

 



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia