Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
04-05-2007

ЕК ОТХВЪРЛИ ОБВИНЕНИЯТА НА ЕКОЛОГИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ

Европейската Комисия отхвърли екологичната оценка на група от десет „зелени" неправителствени организации, които дадоха по-ниска оценка на сегашната Комисия на Барозу от предишната Комисия на Проди, съобщава EUobserver.

„Не смятаме, че това е честна оценка", заяви говорителката на ЕК Барбара Хелферих пред журналисти в Брюксел при представянето на годишния доклад на ЕК, оценяващ действията на Комисията в сферата на екологията.

„Свидетели сме на значителен напредък в екологията", заяви тя като добави, че „ има тенденция винаги настоящата комисия да бъде оценявана по критично от предишните".

Групата от десетте водещи екологични НПО представи през миналата седмица неблагоприятен преглед на дейността на ЕК в екологията до средата на мандата. Екипът на Жозе Мануел Барозу получи обща оценка от 4.3 от възможни 10 точки.

Ръководителят на „Грийнпийс" в Брюксел Йорго Рис заяви на пресконференция миналия петък, че резултата на сегашната комисия е по-слаб от този на екипа на Романо Проди. Според Рис въпреки постиженията в борбата с промените в климата и биоразнообразието, ЕК не е успяла по отношение на защитата на горите и моретата. Той посочи, че комисията няма последователна визия за политиката в тези области. Стратегията за моретата бе особено критикувана като „празна".

При представянето на годишния доклад на ЕК за екологичните мерки, Хелферих обясни, че напредък е постигнат чрез въвеждането на нови закони в четирите приоритетни области - промени в климата, природа и биоразнообразие, здраве и качество на живата. Тези области са определени в екологичната програма за действие за периода 2002 - 2012г.

„Европейската екологична политика предоставя осезаеме резултати на гражданите ни", посочи в изявление комисарят по екологията Ставрос Димас, добавяйки че ЕК е напълно отдадена на борбата с екологичните проблеми.

Той обаче признава, че все още има много работа. „Въпреки прогреса, световните емисии на парникови газове все още не са под контрол, замърсяването все още вреди на общественото здраве, а количеството на отпадъците в Европа се увеличава", посочи Димас.

Междувременно вчера европейските депутати от комисията по околна среда приеха с 30 гласа „за" и 12 „против" доклад за забраната на вноса и износа на живак в ЕС, както и за засилване на правилата за съхраняване на токсичния метал.

Докладът следва предложение на Комисията за забрана на вноса и износа на метала в ЕС. предложеният от гръцкия евродепутат Димитриос Пападимулис обаче разширява обхвата на забраната, въвежда принципа „замърсяващият плаща" и призовава за санкции срещу компаниите, които не зачитат закона.

Представителите на ЕП освен това искат закона да влезе в сила през 2010г., вместо през 2011 както предлага Комисията.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.