Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
09-05-2007

ЕП ЗАТЯГА КОНТРОЛА ВЪРХУ ЕСЕНЦИИТЕ И ЕНЗИМИТЕ В ХРАНИТЕ

Хранително-вкусовата промишленост използва голямо количество натурални и изкуствени есенции, като около 2600 от тях вече са регистрирани. Все повече ензими влизат в стоките за консумация. Две нови регулации, одобрени на 8 май от Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните към Европейския парламент, целят да подобрят защитата на потребителите при използването на подобни субстанции, съобщават от пресслужбата на ЕП.

Две други регулации в тази област бяха вече одобрени от комисията преди месец: „хоризонтална" регулация, определяща обща процедура за одобряването на добавки, ензими и есенции, както и конкретна регулация за добавките.

Двете нови регулации бяха одобрени вчера от комисията към ЕП с почти пълно мнозинство.

И в двата случая целта е да се определят условията за използване на тези вещества в хранителната промишленост, както и да се въведе списък с разрешените вещества, които ще бъдат оценявани от Европейската служба за безопасност на храните, която ще проверява дали представляват опасност за здравето и дали не подвеждат потребителите.

При есенциите, регулацията предоставя списък от веществата, които отговарят на критериите, както и максимално допустимите количества от отделните вещества. Депутатите призовават употребата на есенции да се ограничи само до случаите в които те са технологична необходимост и когато търсените резултати не могат да бъдат постигнати с нормални подправки. Евродепутатите призовават и за изследване на ефектите от есенциите върху уязвими групи и в частност при децата.

Депутатите освен това значително засилиха правилата за етикетите върху стоките. Есенциите и ензимите, получени от генномодифицирани продукти трябва да бъдат обявявани като такива, както е и при добавките. Есенция може да бъде обявена за „натурална" само в случай, че 95% от елементите в нея са с естествен произход.




 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia