Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-05-2007

ЕП ЗАТЯГА КОНТРОЛА ВЪРХУ ЕСЕНЦИИТЕ И ЕНЗИМИТЕ В ХРАНИТЕ

Хранително-вкусовата промишленост използва голямо количество натурални и изкуствени есенции, като около 2600 от тях вече са регистрирани. Все повече ензими влизат в стоките за консумация. Две нови регулации, одобрени на 8 май от Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните към Европейския парламент, целят да подобрят защитата на потребителите при използването на подобни субстанции, съобщават от пресслужбата на ЕП.

Две други регулации в тази област бяха вече одобрени от комисията преди месец: „хоризонтална" регулация, определяща обща процедура за одобряването на добавки, ензими и есенции, както и конкретна регулация за добавките.

Двете нови регулации бяха одобрени вчера от комисията към ЕП с почти пълно мнозинство.

И в двата случая целта е да се определят условията за използване на тези вещества в хранителната промишленост, както и да се въведе списък с разрешените вещества, които ще бъдат оценявани от Европейската служба за безопасност на храните, която ще проверява дали представляват опасност за здравето и дали не подвеждат потребителите.

При есенциите, регулацията предоставя списък от веществата, които отговарят на критериите, както и максимално допустимите количества от отделните вещества. Депутатите призовават употребата на есенции да се ограничи само до случаите в които те са технологична необходимост и когато търсените резултати не могат да бъдат постигнати с нормални подправки. Евродепутатите призовават и за изследване на ефектите от есенциите върху уязвими групи и в частност при децата.

Депутатите освен това значително засилиха правилата за етикетите върху стоките. Есенциите и ензимите, получени от генномодифицирани продукти трябва да бъдат обявявани като такива, както е и при добавките. Есенция може да бъде обявена за „натурална" само в случай, че 95% от елементите в нея са с естествен произход.




 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.