Europe.bg
  Page d’accueil - Le Portail EUROPE présente
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Le Portail EUROPE présente

  • A+
  • A-

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ – ПРАВОМОЩИЯ И ДЕЙНОСТ

Втора разяснителна публикация на екипа на Портал ЕВРОПА в рамките на едноименната „Тема на месеца” за април 2008 г. от информационно-комуникационната инициатива „Говори с Европа”.

Припомняме, че в първата част на тази статия разгледахме общите характеристики на ЕК като изпълнителен орган на Европейския съюз.

При упражняването на своите правомощия Комисията се ползва със значителна независимост. Нейно задължение е да защитава интересите на Съюза като цяло и следователно не може да приема инструкции от правителствата на държавите-членки. Като „пазителка на договорите“ тя трябва да гарантира прилагането от държавите-членки на приетите от Съвета и Парламента регламенти и директиви. В противен случай Комисията може да изправи виновната страна пред Съда, за да я задължи да спазва законодателството на ЕС.

В качеството си на изпълнителен орган Комисията прилага приетите от Съвета решения в области като Общата селскостопанска политика (ОСП). Тя е упълномощена да управлява общите политики на ЕС: научните изследвания и технологиите, подпомагането на трети страни, регионалното развитие и т.н.

Комисията контролира и определения за тези политики бюджет.

ЕК изготвя предложения за нови европейски закони, които представя на Европейския парламент и на Съвета. Тя следи ежедневната работа по прилагане на политиките на Европейския съюз и по оползотворяване на средствата на ЕС. Комисията следи и за спазването на европейските договори и закони. Тя може да предприема действия срещу закононарушителите, изправяйки ги пред Европейски съд, ако е необходимо.

В помощ на Комисията работи администрация, съставена от 36 генерални дирекции (ГД) и служби, които се намират главно в Брюксел и Люксембург. За Комисията работят около 23 000 държавни служители, повечето от които работят в Брюксел. От както България е член на ЕС, сред тях има и българи, които са назначени след съответните конкурси. Съобщенията за обявяване на конкурси за работа в ЕК, както и в другите европейски институции, са сред най-четените публикации на Портал ЕВРОПА.

Европейският парламент извършва политически контрол над Комисията – в частност като одобрява назначаването на председателя на Комисията и на Колегиума като цяло, освен това чрез правото на внасяне на предложение за вот на недоверие срещу Комисията, в който случай ЕК е длъжна да подаде колективна оставка. ЕП освен това контролира ЕК чрез поставяне на писмени и устни въпроси, на които Комисията трябва да отговаря. Нещо повече, веднъж в годината, и след препоръка на Съвета, Европейският парламент одобрява изпълнението на бюджета на ЕО от Комисията, както и нейните отчети и по този начин се приключва отчетният цикъл за съответната година: („процедура по освобождаване от отговорност”). Комисията изпълнява препоръките, които се съдържат в освобождаването от отговорност във връзка с изпълнението на бюджета.

Европейската сметна палата е външният одитор на Комисията. Нейната задача е да прави независим одит на набирането и изразходването на средства от Европейския съюз и чрез него да оцени начина, по който европейските институции изпълняват тези функции. Съдът разглежда това дали финансовите операции са били правилно вписани, законно и редовно извършвани, а така също и дали са били управлявани така, че да се осигурят икономии, ефикасност и ефективност. Съдът оповестява резултатите от работата си чрез публикуване на съответните обективни и навременни доклади.

В третата част на тази серия разяснителни публикации, Портал ЕВРОПА ще се спре на това, което се променя в Европейската комисия след влизането в сила на Лисабонския договор и реформите, които произтичат от него.
 

Информационно-комуникационната инициатива на Портал ЕВРОПА и Центъра за модернизиране на политики "Говори с Европа" се изпълнява в рамките на проект по План Д за демокрация, диалог и дебат на Европейската комисия.


 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia