Europe.bg
  Начало - Портал ЕВРОПА представя
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Портал ЕВРОПА представя

  • A+
  • A-

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ – ПРАВОМОЩИЯ И ДЕЙНОСТ

Втора разяснителна публикация на екипа на Портал ЕВРОПА в рамките на едноименната „Тема на месеца” за април 2008 г. от информационно-комуникационната инициатива „Говори с Европа”.

Припомняме, че в първата част на тази статия разгледахме общите характеристики на ЕК като изпълнителен орган на Европейския съюз.

При упражняването на своите правомощия Комисията се ползва със значителна независимост. Нейно задължение е да защитава интересите на Съюза като цяло и следователно не може да приема инструкции от правителствата на държавите-членки. Като „пазителка на договорите“ тя трябва да гарантира прилагането от държавите-членки на приетите от Съвета и Парламента регламенти и директиви. В противен случай Комисията може да изправи виновната страна пред Съда, за да я задължи да спазва законодателството на ЕС.

В качеството си на изпълнителен орган Комисията прилага приетите от Съвета решения в области като Общата селскостопанска политика (ОСП). Тя е упълномощена да управлява общите политики на ЕС: научните изследвания и технологиите, подпомагането на трети страни, регионалното развитие и т.н.

Комисията контролира и определения за тези политики бюджет.

ЕК изготвя предложения за нови европейски закони, които представя на Европейския парламент и на Съвета. Тя следи ежедневната работа по прилагане на политиките на Европейския съюз и по оползотворяване на средствата на ЕС. Комисията следи и за спазването на европейските договори и закони. Тя може да предприема действия срещу закононарушителите, изправяйки ги пред Европейски съд, ако е необходимо.

В помощ на Комисията работи администрация, съставена от 36 генерални дирекции (ГД) и служби, които се намират главно в Брюксел и Люксембург. За Комисията работят около 23 000 държавни служители, повечето от които работят в Брюксел. От както България е член на ЕС, сред тях има и българи, които са назначени след съответните конкурси. Съобщенията за обявяване на конкурси за работа в ЕК, както и в другите европейски институции, са сред най-четените публикации на Портал ЕВРОПА.

Европейският парламент извършва политически контрол над Комисията – в частност като одобрява назначаването на председателя на Комисията и на Колегиума като цяло, освен това чрез правото на внасяне на предложение за вот на недоверие срещу Комисията, в който случай ЕК е длъжна да подаде колективна оставка. ЕП освен това контролира ЕК чрез поставяне на писмени и устни въпроси, на които Комисията трябва да отговаря. Нещо повече, веднъж в годината, и след препоръка на Съвета, Европейският парламент одобрява изпълнението на бюджета на ЕО от Комисията, както и нейните отчети и по този начин се приключва отчетният цикъл за съответната година: („процедура по освобождаване от отговорност”). Комисията изпълнява препоръките, които се съдържат в освобождаването от отговорност във връзка с изпълнението на бюджета.

Европейската сметна палата е външният одитор на Комисията. Нейната задача е да прави независим одит на набирането и изразходването на средства от Европейския съюз и чрез него да оцени начина, по който европейските институции изпълняват тези функции. Съдът разглежда това дали финансовите операции са били правилно вписани, законно и редовно извършвани, а така също и дали са били управлявани така, че да се осигурят икономии, ефикасност и ефективност. Съдът оповестява резултатите от работата си чрез публикуване на съответните обективни и навременни доклади.

В третата част на тази серия разяснителни публикации, Портал ЕВРОПА ще се спре на това, което се променя в Европейската комисия след влизането в сила на Лисабонския договор и реформите, които произтичат от него.
 

Информационно-комуникационната инициатива на Портал ЕВРОПА и Центъра за модернизиране на политики "Говори с Европа" се изпълнява в рамките на проект по План Д за демокрация, диалог и дебат на Европейската комисия.


 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.