Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Analyses

RSS
  • A+
  • A-
13-02-2010

15 февруари: годишнина от старта на преговорния ни процес с ЕС

В понеделник се навършват 10 години от началото на преговорите за членство на България в ЕС.

Официалното откриване на преговорите за присъединяването на България към Европейския съюз беше на 15 февруари 2000 г., когато се състоя първото заседание на Междуправителствената конференция за присъединяването. Всъщност на този ден ЕС официално откри процедурата по преговори с шест страни – освен България и Румъния, това са Словакия, Литва, Латвия и Малта.Решението за това беше взето на среща на държавните и правителствени ръководители на ЕС в Хелзинки, провела се на 10 и 11 декември 1999 г. (сн. 1).

Сн. 2

На десетата годишнина от този знаменателен ден си припомняме, че на конференцията в Брюксел присъстваха португалският външен министър Хайме Гама – чиято страна тогава беше ротационен председател на ЕС – тогавашният еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген, както разбира се и българският първи дипломат в правителството на Иван Костов – Надежда Михайлова. Откриването на междуправителствената конференция започна с представяне на обща позиция на ЕС от председателя на Съвета – министър Хайме. Гюнтер Ферхойген произнесе поздравителен адрес, а г-жа Михайлова представи общата българска позиция по преговорите. Така започна интензивен преговорен процес, продължил около три години и половина. На тази архивна снимка (сн. 2) виждаме кадър от посещението на еврокомисаря по разширяването Гюнтер Ферхойген в България - 29 ноември 1999 г.

По-малко от месец по-рано, на 20 януари 2000 г., правителството в София определя Главен преговарящ на България с ЕС, основен екип на преговорите, както и работни групи по преговорните глави. Александър Божков бе първият главен преговарящ с ЕС за България, от декември 1999 г. до юни 2000 г., а след него поста пое Владимир Кисьов (от юни 2000 до юли 2001 г.).

Сн. 3

В края на същата година – на 1 декември 2000 г., Съветът на министрите по правосъдие и вътрешни работи на ЕС взима решение за изваждане на България от негативния визов списък „Шенген” (сн. 3).

На 15 юни 2004 г. България приключи преговорите за членство с ЕС, като затвори всички 31 преговорни глави - при това шест месеца предсрочно спрямо предварителния график.

Видеоматериалът показва откъс от новинарската емисия „По света и у нас” на Българската национална телевизия, съдържащ репортаж на журналистката Зорница Венкова от Хелзинки и интервю с тогавашния председател на Европейската комисия Романо Проди по повод решението за започването на преговорите с шестте държави за членство в ЕС.

 


По повод десетата годишнина от началото на присъединителния процес Портал ЕВРОПА потърси за коментар една от емблематичните фигури в екипа, осъществявал трудните преговори - Владимир Кисьов. "Бих се радвал, ако съумеем да пробудим същия ентусиазъм и у хората, които днес работят в областта на европейските въпроси.

Трябва да възродим усещането за мисия, което беше характерно за онези години, и в днешния ден – при това не само у експертите, а и сред гражданите като цяло", коментира той.

Вижте какво още каза Владимир Кисьов в рубриката "Интервюта" на Портал ЕВРОПА.


Полезни връзки
Хронология на политическите отношения България-ЕС
Портал ЕВРОПА ви показва документите от Междуправителствената конференция – речта на Надежда Михайлова и общите позиции на ЕС

Снимките и видеоматериалът са от интернет-страниците на Българската национална телевизия и на евродепутата Надежда Нейнски.



Actualités
Actualités
Analyses
Interviews


 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia