Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
13-02-2010

15 февруари: годишнина от старта на преговорния ни процес с ЕС

В понеделник се навършват 10 години от началото на преговорите за членство на България в ЕС.

Официалното откриване на преговорите за присъединяването на България към Европейския съюз беше на 15 февруари 2000 г., когато се състоя първото заседание на Междуправителствената конференция за присъединяването. Всъщност на този ден ЕС официално откри процедурата по преговори с шест страни – освен България и Румъния, това са Словакия, Литва, Латвия и Малта.Решението за това беше взето на среща на държавните и правителствени ръководители на ЕС в Хелзинки, провела се на 10 и 11 декември 1999 г. (сн. 1).

Сн. 2

На десетата годишнина от този знаменателен ден си припомняме, че на конференцията в Брюксел присъстваха португалският външен министър Хайме Гама – чиято страна тогава беше ротационен председател на ЕС – тогавашният еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген, както разбира се и българският първи дипломат в правителството на Иван Костов – Надежда Михайлова. Откриването на междуправителствената конференция започна с представяне на обща позиция на ЕС от председателя на Съвета – министър Хайме. Гюнтер Ферхойген произнесе поздравителен адрес, а г-жа Михайлова представи общата българска позиция по преговорите. Така започна интензивен преговорен процес, продължил около три години и половина. На тази архивна снимка (сн. 2) виждаме кадър от посещението на еврокомисаря по разширяването Гюнтер Ферхойген в България - 29 ноември 1999 г.

По-малко от месец по-рано, на 20 януари 2000 г., правителството в София определя Главен преговарящ на България с ЕС, основен екип на преговорите, както и работни групи по преговорните глави. Александър Божков бе първият главен преговарящ с ЕС за България, от декември 1999 г. до юни 2000 г., а след него поста пое Владимир Кисьов (от юни 2000 до юли 2001 г.).

Сн. 3

В края на същата година – на 1 декември 2000 г., Съветът на министрите по правосъдие и вътрешни работи на ЕС взима решение за изваждане на България от негативния визов списък „Шенген” (сн. 3).

На 15 юни 2004 г. България приключи преговорите за членство с ЕС, като затвори всички 31 преговорни глави - при това шест месеца предсрочно спрямо предварителния график.

Видеоматериалът показва откъс от новинарската емисия „По света и у нас” на Българската национална телевизия, съдържащ репортаж на журналистката Зорница Венкова от Хелзинки и интервю с тогавашния председател на Европейската комисия Романо Проди по повод решението за започването на преговорите с шестте държави за членство в ЕС.

 


По повод десетата годишнина от началото на присъединителния процес Портал ЕВРОПА потърси за коментар една от емблематичните фигури в екипа, осъществявал трудните преговори - Владимир Кисьов. "Бих се радвал, ако съумеем да пробудим същия ентусиазъм и у хората, които днес работят в областта на европейските въпроси.

Трябва да възродим усещането за мисия, което беше характерно за онези години, и в днешния ден – при това не само у експертите, а и сред гражданите като цяло", коментира той.

Вижте какво още каза Владимир Кисьов в рубриката "Интервюта" на Портал ЕВРОПА.


Полезни връзки
Хронология на политическите отношения България-ЕС
Портал ЕВРОПА ви показва документите от Междуправителствената конференция – речта на Надежда Михайлова и общите позиции на ЕС

Снимките и видеоматериалът са от интернет-страниците на Българската национална телевизия и на евродепутата Надежда Нейнски.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.