Europe.bg
  Page d’accueil - Le Portail EUROPE présente
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Le Portail EUROPE présente

  • A+
  • A-
13-06-2011

Блумсдей – Джеймс Джойс на екран

Посолството на Ирландия със съдействието на Чешки Център ще отбележи Блумсдей с целодневна прожекция на екранизации по творби на Джеймс Джойс, както и на филми за живота му.  Въпреки че един сценарий в никакъв случай не може да пресъздаде истинското богатство на този литературен талант, всеки от тези филми предлага различен поглед върху един от най-изтъкнатите творци на Ирландия.

Всички са добре дошли на филмовия маратон. Входът е свободен, а филмите ще бъдат излъчени без субтитри на български език.

„Одисей „ (1967)

Начало: 13.00 ч.

Времетраене: 123 мин.

Интерпретацията на Джоузеф Стрик на „Одисей" е номинирана за наградата на Филмовата академия за най-добър сценарий. Филмът разказва историята на Леополд Блум и Стивън Дедалус, които скитат из улиците на Дъблин в деня на 16 юни и размишляват върху превратностите на живота. Във филма са включени за първи път текстове на Джойс, които преди това са били цензурирани.

Филмът е черно-бял и отразява стила на времето. Интересното е, че действието се развива през шейсетте години на XX в., а не в годината на книгата - 1904г.

„Умрелите" (1987)

Начало: 16.00 ч.

Времетраене: 80 мин.

Филмът „Умрелите" е по едноименния разказ от сборника „Дъблинчани". Според критиците това е най-добрата адаптация на творба на Джойс на екран. Историята се върти около Габриел Конрой и вечерта на танците, организирана от сестрите Моркан по повод празника на Богоявление. Филмът е ярко отражение на живота на хайлайфа в Дъблин от началото на XX век.

Това е последният филм на режисьора Джон Хюстън и излиза след смъртта му. Получава две номинации за Оскар за адаптация на сценарий и костюми.

„Нора" (2000)

Начало: 18.00 ч.

Времетраене: 106 мин.

Филмът „Нора" разказва за първата среща и последвалия бурен любовен роман на Джойс с Нора Барнакъл на фона на борбата на писателя с цензурата относно публикацията на „Дъблинчани".

Филмът на режисьора Пат Мърфи е единственият в поредицата, който разказва за живота на Джойс, а не предава негова творба.

„Блум" (2003)

Начол: 20.30 ч.

Времетраене:  113 мин.

С „Блум" Шон Уолш създава своята версия на „Одисей" и разкрива с удивителни картини фантазиите на Леополд Блум, обикалящ  улиците на Дъблин на 16 юни 1904г. „Блум"и по форма и по стил рязко контрастира на черно-белия „Одисей" от 1967г. и представлява привлекателна и леко зашеметяваща адаптация на романа. За разлика от „Одисей", този филм акцентира върху героинята на романа Моли Блум в изпълнение на Анджелийн Бол, която получава наградата на Ирландската академия за филми и телевизия за тази роля.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia