Europe.bg
  Начало - Портал ЕВРОПА представя
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Портал ЕВРОПА представя

  • A+
  • A-
13-06-2011

Блумсдей – Джеймс Джойс на екран

Посолството на Ирландия със съдействието на Чешки Център ще отбележи Блумсдей с целодневна прожекция на екранизации по творби на Джеймс Джойс, както и на филми за живота му.  Въпреки че един сценарий в никакъв случай не може да пресъздаде истинското богатство на този литературен талант, всеки от тези филми предлага различен поглед върху един от най-изтъкнатите творци на Ирландия.

Всички са добре дошли на филмовия маратон. Входът е свободен, а филмите ще бъдат излъчени без субтитри на български език.

„Одисей „ (1967)

Начало: 13.00 ч.

Времетраене: 123 мин.

Интерпретацията на Джоузеф Стрик на „Одисей" е номинирана за наградата на Филмовата академия за най-добър сценарий. Филмът разказва историята на Леополд Блум и Стивън Дедалус, които скитат из улиците на Дъблин в деня на 16 юни и размишляват върху превратностите на живота. Във филма са включени за първи път текстове на Джойс, които преди това са били цензурирани.

Филмът е черно-бял и отразява стила на времето. Интересното е, че действието се развива през шейсетте години на XX в., а не в годината на книгата - 1904г.

„Умрелите" (1987)

Начало: 16.00 ч.

Времетраене: 80 мин.

Филмът „Умрелите" е по едноименния разказ от сборника „Дъблинчани". Според критиците това е най-добрата адаптация на творба на Джойс на екран. Историята се върти около Габриел Конрой и вечерта на танците, организирана от сестрите Моркан по повод празника на Богоявление. Филмът е ярко отражение на живота на хайлайфа в Дъблин от началото на XX век.

Това е последният филм на режисьора Джон Хюстън и излиза след смъртта му. Получава две номинации за Оскар за адаптация на сценарий и костюми.

„Нора" (2000)

Начало: 18.00 ч.

Времетраене: 106 мин.

Филмът „Нора" разказва за първата среща и последвалия бурен любовен роман на Джойс с Нора Барнакъл на фона на борбата на писателя с цензурата относно публикацията на „Дъблинчани".

Филмът на режисьора Пат Мърфи е единственият в поредицата, който разказва за живота на Джойс, а не предава негова творба.

„Блум" (2003)

Начол: 20.30 ч.

Времетраене:  113 мин.

С „Блум" Шон Уолш създава своята версия на „Одисей" и разкрива с удивителни картини фантазиите на Леополд Блум, обикалящ  улиците на Дъблин на 16 юни 1904г. „Блум"и по форма и по стил рязко контрастира на черно-белия „Одисей" от 1967г. и представлява привлекателна и леко зашеметяваща адаптация на романа. За разлика от „Одисей", този филм акцентира върху героинята на романа Моли Блум в изпълнение на Анджелийн Бол, която получава наградата на Ирландската академия за филми и телевизия за тази роля. 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.