Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
31-01-2008

EС ИЛИ ИЗОЛАЦИЯ?

Анализ на Дойче веле.

В неделя ( 3-ти февруари) в Сърбия се провежда втория тур от президентските избори. Един срещу друг застават президента Борис Тадич и кандидата от националистическите среди Томислав Николич. На първия тур настоящият президент Тадич получи 35,4 % от гласовете, докато Николич събра близо 40 на сто. Ето защо задачата на про-европейски ориентираният Тадич никак няма да е лесна. "Никога няма да се откажа от нашето европейско бъдеще, също както няма да престана да защитавам единството на нашата страна по въпроса за Косово. Това са двата важни стълба на политиката, която смятам да водя в близко време, " казва той.

Тъй като Косово скоро смята да обяви своята независимост, а и Западът има намерение да я подкрепи, намеренията на Тадич, поне що се отнася до единството на страната, са трудно изпълними. Нещо повече - проевропейската линия на Сърбия беше затруднена, откак ЕС не подписа очакваното споразумение за асоцииране и стабилизация. Вместо него Брюксел предложи само търговски и визови облекчения.

Националистът Николич се вижда в ролята на победител. Последното развитие около ЕС и Сърбия и без друго потвърждава в очите на неговите привърженици факта, че сръбският национализъм и европейските ценности не могат да бъдат току-така обединени. Николич казва: "Вижте, кандидатът Тадич твърди, че иска да подпише с ЕС споразумение за стабилизиране и че иска да запази Косово в Сърбия, макар и сам да знае, че това не е възможно. Защото ЕС на свой ред е за независимостта на провинцията. Всичко това е изцяло противоречиво и нашите граждани не са глупави за да разберат, как стоят нещата в действителност."

Николич разиграва косовската карта. 56-годишният радикален националист Николич знае, че никога преди не е бил толкова близо до изборна победа както днес. При това той игра още през 90-те години значителна роля със своята политика за "Велика Сърбия". По този начин той би бил в състояние и днес да хвърли Сърбия в международна изолация.

На 3 февруари ще се реши, по какъв курс ще поеме Сърбия - в посока Москва или към Брюксел. Всичко това засега е напълно неясно, не на последно място и затова, защото ЕС не успя да даде мощна подкрепа на про-европейските сили в страната.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.