Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
29-03-2010

Илиана Иванова, Ивайло Калфин и Слави Бинев за кризата в ЕС и българския път за изход от нея

Проблемът с икономиката на Гърция е важен не заради големината на страната или броя на населението й, а защото покрай гръцкия бюджетен дефицит излиза въпросът за устойчивостта на публичните финанси в Европейския съюз като цяло.

Много държави-членки на ЕС имат прекалено голяма задлъжнялост. За 2010 г. прогнозите сочат, че средно за ЕС бюджетният дефицит ще бъде 7% от БВП, а равнището на държавния дълг 80%. "Това са тревожни цифри на фона на критериите по Маастрихт и по Пакта за стабилност и растеж", коментира зам.-председателят на специалната Комисия в ЕП за борба с финансовата и икономическа криза Илиана Иванова (ЕНП-ГЕРБ) по време на граждански форум за антикризисните мерки, който се проведе в петък в Габрово.

Без стабилност на публичните финанси действието на антикризисните мерки няма да е устойчиво, смята българският евродепутат. "Действието им ще е като да вземеш аналгин, за да ти мине временно главоболието, но после то ще се появи пак", посочи Илиана Иванова - ето защо според нея е важно държавата да балансира между стремежа си да стимулира икономиката и да запазва стабилността на публичните финанси.

В рубриката "Интерактивно" Портал ЕВРОПА е публикувал пълен видеозапис в 15 части от дискусията, която нашите читатели имаха възможност да гледат на живо чрез видеоизлъчване. Мнозина от тях зададоха въпроси и изпратиха коментари по темата чрез чат-платформата на Europe.bg, която също беше отворена по време на форума, който се проведе в партньорство с Информационния център "Европа Директно" - Габрово.От своя страна зам.-председателят на Комисията по бюджети в ЕП Ивайло Калфин (С&Д-КЗБ), който също участва в гражданския форум в Габрово, организиран от Информационното бюро на ЕП за България, каза, че основният проблем на Гърция е, че от години тази страна води грешни статистики - задълженията и пасивите се изкарват извън баланса. "Проблемът в България не е като гръцкия - проблемът не е с разходите, а с приходите, със събираемостта на приходите", коментира Ивайло Калфин.

Според бившия външен министър няма смисъл "да се плашим" с гръцки сценарий. Официално за месец януари 2010 г. има 36% по-малко приходи, също така около 40 на сто са спаднали приходите от ДДС, каза евродепутатът. Най-мрачната прогноза според него е МВФ да ни наложи ограничения, които ние сами принципно бихме могли да си наложим.

Старите държави-членки на ЕС обаче се опасяват, че новоприсъединилите се като България може да повлияят с грешките си върху стабилността на еврозоната. "Ние в момента сме много по-дисциплинирани от гърците, тях обаче не ги вадят от еврозоната, но и нас не ни приемат в нея" - заяви третият участник в гражданския форум - членът на Комисията по икономическите и парични въпроси в ЕП Слави Бинев (Независим-Атака). Гърция изисква помощ от европейските институции в момент, в който целият регион, включително България, се бори за получаване на средства от фондовете за справянето с кризата. Това става проблем, понеже примерът на Гърция може да предизвика ефекта на доминото и "всеки да се нареди на опашката за получаване на средства не спазвайки правилата, а напротив - бидейки непослушен", както каза Слави Бинев.


Пълно обобщение на разискванията. Още от гражданския форум: фотогалерия.

Гражданските форуми са инструмент за комуникация на Европейския парламент (ЕП). Форумите, организирани от Информационното бюро за България, представляват връзка между ЕП и българските граждани. В тях членовете на ЕП дебатират с широката общественост проблеми от регионално и национално значение. В открита дискусия по дадена тема гражданите могат да изказват своите позиции и очаквания, да задават въпроси, да търсят път към общо решаване на проблеми. 

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.