Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
14-05-2010

В-к "Дума": "Сринахме се по усвояване на европари"

За деветте месеца на новото управление страната е паднала от 14 на 26 място по оползотворяване на средствата от ОП "Регионално развитие", пише в броя си в петък всекидневникът "Дума".

Само за 9 месеца България е паднала на предпоследно място по усвояване на средства по оперативната програма "Регионално развитие". Това сочи междинен доклад, представен на евродепутатите от бюджетната комисия.

През октомври 2009 г. България е била наредена на 14-о и 15-о място. Докато през април тази година пада на 26-о място, разясни за ДУМА евродeпутатът от левицата Ивайло Калфин.

Той допълни, че става въпрос за междинен доклад за сравнение по плащанията, които страните-членки са усвоили по регионалните фондове. Докладът се базира на процента плащания спрямо полагащите се на страната суми.

Например на нас ни се полагат 6,5 милиарда евро за шестте години, а плащанията са някъде 10 на сто, коментира Калфин. Той каза още, че въпросът ще се разисква по-подробно в бюджетната комисия на ЕП, когато е готов окончателният доклад.

Не става въпрос за възможни санкции, но никак не е маловажен въпросът, че България не усвоява средствата, които й се полагат, смята Калфин. Не само, че не ги усвоява, а се случва точно обратното на това, което говори правителството - върви много по-назад, коментира евродепутатът пред ДУМА.

"Получава се така, защото правителството първо пренареди структурите по европейските фондове. Второ, започнаха едни заплахи в администрацията", коментира Калфин. На въпрос как това би се отразило на бенефициентите, бившият външен министър бе категоричен, че те няма да си получат парите. "И това е резултат на всички спрени договори, блокирани плащания, съмнения, проекти, заплахи в администрацията. Обвиняване на едро, че договорите са сбъркани", смята Ивайло Калфин.

За България следват политически изводи доколко управлението е в състояние да организира и да се справи с усвояването, каза евродепутатът. Калфин обясни още, че тези средства не се връщат в ЕС, а в страните-донори.

ДУМА припомня, че само преди два дни новоизбраният министър, отговарящ за евросредствата Томислав Дончев се похвали, че темпът на усвояването се е увеличил 7 пъти. Той дори се амбицира до есента усвояването на европейските средства да стигне двуцифрено число.

По тематаНовини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.