Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
21-08-2006

ЗАЩО БЪГАРСКИТЕ ПАСПОРТИ УПЛАШИХА ЕВРОПА? – ІІ ЧАСТ

Членството в Европейския съюз е феномен, който може да бъде представен като икономически и политически процес на споделяне, както на придобивки, така и на загуби - "хеджингова" позиция на световната сцена. Не, че отколешните съперници на гъстонаселения ни континент се обичат толкова много, но това, изглежда е единственият начин да оцелеят и да направят така, че гласът им да се чува в "Глобалното село", което колкото по-глобално става, толкова повече прилича на село.

В светлината на предстоящото приемане на България и Румъния в ЕС, в някои от "старите" страни-членки се появиха отново познатите страхове за потенциалните загуби на 500-милионния блок от присъединяването на двете страни. Спорът е най-разгорещен във Великобритания, страна, която изигра много важна роля в подпомагане икономическата адаптацията на държавите от последната вълна на разширяване към новите условия, произтичащи от членството им.
Изглежда, че всичко се свежда до въпроса за отварянето на пазара на труда за гражданите на присъединяващите се страни. Обединеното кралство отвори вратите си за работниците от десетте новоприети страни през 2004 г. Защо Великобритания се страхува да стори това и този път?

Не всички в Обединеното кралство се страхуват от "отворените врати" на трудовия пазар

На първо място, не всеки във Великобритания се страхува от отварянето на трудовия пазар за българските и румънските работници. Вестник "Хералд" писа в своя статия: "Къде са ордите от алчни имигранти?"

Според публикацията, един от съветниците на британския министър на вътрешните работи Джон Рийд по въпросите на имиграцията, Джоун Райън, предупреждава, в изготвен от нея меморандум, за опасността от нова вълна на имигранти от Източна Европа през следващата година, след присъединяването на България и Румъния, която може да окаже огромно натоварване върху британската образователна система, социални услуги и здравеопазване, с потенциално сериозни последствия за облика на отделните общности. Райън изразява личните си опасения, че съдът може да отхвърли сегашното решение, според което работниците от източноевропейските страни-членки, като Полша, могат да работят на Острова, като се има предвид, че нямат право да кандидатстват за оборотни жилища и пълния спектър от социални придобивки. Съветник Райън препоръчва намирането на начин за спиране на до 45 000 "нежелани" имигранти от Румъния и България, които ще изострят проблема догодина.

Бившият министър на вътрешните работи Джон Денхам призова за "пауза" преди Обединеното кралство да обмисли приемането на гастарбайтери от България и Румъния, тъй като, службите по места още се опитвали "да се справят с големия наплив от 700 000 имигранти от Полша и други източноевропейски страни, който започна през 2004 г."

Най-новите данни наистина показват, че 662 400 души са получили британски граждански номера през 2005/2006 г. Само 270 000 от тях, обаче, са от новите страни-членки, от които 171 000 поляци.

През последните четири години, броят на работниците от Източна Европа, получили такъв номер са 412 000. Според проведено от Министерството на вътрешните работи проучване, много работодатели в земеделието, хотелиерството и част от сферата на услугите смятат, че "смятат, че бизнесът им ще пострада или, че няма да оцелеят без труда на имигрантите." Според мониторинговия доклад, мнозинството от тези имигранти са млади и нямат сключен брак. 82% са на възраст между 18 и 34 години. При 95% от тях не живеят деца. Те са подали едва 1 700 молби за социални придобивки, свързани с доходи, детски надбавки и подпомагане на наема до юни 2005 г. Само 50 от тях са били допуснати до по-нататъшно разглеждане.

"Така че, къде са ордите от алчни имигранти от Източна Европа, които крадат работните места на британците и подлагат на невъобразимо натоварване обществените услуги? Експертите на Министерството на вътрешните работи трябва сами да започнат да си четат докладите," е заключението на "Хералд".

"Кабинетът трябва да устои на натиска да откаже правото на работа в Обединеното кралство на гражданите на България и Румъния, след като те се присъединят към Европейския съюз през следващата година," заяви британският депутат и бивш министър по европейските въпроси Денис Макшейн.

В информационния блог на вестник "Гардиън" "Коментарът е свободен", Макшейн, който е британски народен представител от Ротерхам, каза, че дебатът е станал жертва на кампания срещу присъствието на полски имигранти, които, по думите му, работят здраво във Великобритания.

Шотландски предприемач набира българи за работа във Великобритания, въпреки призивите към британското правителство от миналата за ограничаване на достъпа до трудовия пазар в Обединеното кралство, стана ясно от публикация в последния брой на шотландския вестник "Сънди хералд".

Чарлз Кормак, който има консултантска фирма, казва, че българите са високообразовани в областта на информационните технологии, инженерството и математиката, като потвърждава, че вероятно ще продължи с реализацията на плановете си.

"Не мога да предвидя какво ще бъде решението на британското правителство. Могат да въведат квотна система. В този случай, българските работници ще продължат да идват в Европейския съюз," заявява Кормак. По думите му, броят на работните места във Великобритания продължава да расте. "Икономическият ръст се дължи на притока на работници отвън," допълва шотландският бизнесмен.

Наплив на британци, желаещи да закупят имоти в България

Дали в същност напливът на работници от България и Румъния, от който така много се опасяват някои среди във Великобритания, не е в същност балансиран от движение в обратната посока на граждани на старите страни-членки на ЕС, желаещи да закупят недвижима собственост например в България, където да прекарват отпуските си, а някои от тях и старините си. Според доклад на Барклис банк, оповестен на инвестиционен форум в София, близо 16,2 милиона островитяни планират инвестиция в недвижима собственост зад граница. От тях 3 на сто - или 488 000 души - твърдо предпочитат България.

До този момент 2,2 млн. британци са закупили къщи и апартаменти в чужбина, като още толкова ще сторят това в най-близко време. Според брокери няколко хиляди англичани, ирландци и шотландци вече притежават имот в България. А 800 от тях са се заселили за постоянно в страната ни, по официални данни.

По данни на Национално сдружение "Недвижими имоти" през 2005 г. в страната са сключени около 40-50 000 сделки с чужди купувачи, преобладаващата част от които са британци. Точният брой на чужденците, инвестирали в недвижима собственост у нас, обаче трудно може да се определи, тъй като голяма част от тях купуват по няколко имота. Боровец, Банско и Пампорово са в центъра на вниманието през последните месеци като места, които осигуряват добра възвръщаемост на инвеститорите в недвижима собственост.

Ирландци и англичани закупуват имоти в селата около Велико Търново, а част от тях се заселват там за постоянно. В село Хотница над 30 къщи вече са изкупени от чужденци, а пет семейства ирландци и англичани пък постоянно живеят там. Според официални данни около 3 000 британци са се сдобили с имот в Банско от 2003 г.

През миналата година туристическият интерес към страната ни от страна на британски граждани също се е повишил значително, като увеличението се изразява в ръст на туристите от 36,11 на сто до над 374 хил. души.

От членството в Европейския съюз могат да се претърпят загуби, но и да се извлекат много ползи. Мнозина в ЕС се опасяват, че притокът на работници от новоприетите държави застрашава сигурността на трудовия им пазар и доходите на гражданите им. От друга страна, по-евтината работна ръка спомага за по-ниските производствени разходи, по-малка инфлация и стабилен икономически ръст, какъвто е случаят с Великобритания, Испания, Ирландия. Гражданите на източноевропейските страни-членки се опасяват, че цените на стоките, услугите, имотите, обект на интереса на платежоспособните граждани на старите страни-членки на ЕС, нарастват, какъвто е случаят с България, без да отчитат факта, че става въпрос и за инвестиции, стимулиращи икономическото развитие. Няма съмнение, обаче, че европейската интеграция е необходима на всички нас, за да оцелеем.

Любомир ТАСЕВ

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.