Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
26-05-2007

DEUTSCHE WELLE: ЕВРОЧИНОВНИЦИТЕ ПЕЧЕЛЯТ ПО-МАЛКО, ОТКОЛКОТО ЗАЕТИТЕ В БИЗНЕСА

Колко пари изкарват евродепутатите, чиновници и служителите в ЕС? По тази тема радио "Дойче веле" излъчи коментар, в който се казва, че не е съвсем точно разпространеното мнение, че служителите в европейските институции печелят много пари. Вярно, заплатите в Брюксел са добри, а освен това има и доста надбавки, но в бизнеса мнозина печелят доста повече, коментира Дойче Веле.

В ЕС понякога се наблюдава малко данъчно-финансово чудо: служители получават чисто (тоест след облагане) повече пари, отколкото е цялата облагаема сума на заплатата им. Ето как става това: секретарката стартира в ЕС с начална заплата от 2400 евро. Върху тази сума се начисляват облагания от 10-12 процента - за данъци и отчисления. Ако не е белгийка, тя получава надбавка за работа в чужбина от 16 процента. Ако пък има и семейство - полага й се още една надбавка. В крайна сметка обложената сума е по-висока от брутната заплата. Надбавката за работа в чужбина, която получават дори онези служители на ЕС, установили се за постоянно в Брюксел, открай време предизвиква много спорове.

Погрешна е представата, че европейските служители и чиновници изкарват огромни пари. Висшист постъпва на работа в европейските структури с начална заплата 3500 евро, началниците на отдели получават между 6 и 7 хиляди евро месечно. Генералните директори стигат до максимум 17 хиляди евро месечно, но при големите заплати данъчното облагане може да достигне 45 на сто. Работата в европейските структури е доходоносна най-вече заради многобройните дребни привилегии и надбавки. Случва се дори германски министри да мърморят, че евробюрократите взимат повече пари от тях. И това често пъти е така.

Заплащането на депутатите в Европейския парламент е различно, защото всяка страна плаща на своите евродепутати толкова, колкото получават и колегите им в националния парламент. Италианците изкарват по 11 хиляди евро месечно, германците - по 7 хиляди, унгарци, румънци и българи по около 800 евро. Депутатите получават още пътни и дневни. Тъкмо около пътните открай време се водят спорове, защото някои особено съобразителни депутати летят с евтини компании, а отчитат полети с нормални линии - и по този начин изкарват допълнително. От 2009 година това положение ще се промени.

В бъдеще депутатите ще получават еднакви заплати, които ще бъдат определени на базата на средната сума от 27-те държави-членки в момента. Това обаче означава, че евродепутатите от новоприетите източноевропейски държави автоматично ще се окажат доста по-добре платени от своите министър-председатели у дома - заключава "Дойче веле".

Бележка на Портал ЕВРОПА: Вижте предишна наша публикация за това, колко пари получават депутатите в Европейския парламент ТУК. А от линковете по-долу можете да придобиете представа за най-важните неща, свързани с институцията, в която България за първи път ще има пряко избрани представители...



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.