Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
07-12-2007

КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА КМЕТОВЕ „РАЗЛИЧНИ РЕГИОНИ – ЕДИН СТАНДАРТ”

Европейската регионална политика е инструмент на финансовата солидарност и мощна сила за икономическа интеграция, тя е възможност за преодоляване на различията и за сближаване на регионите.

Това обобщи евродепутатът Филиз Хюсменова (АЛДЕ-ДПС), която е и зам.-председател на Комисията по регионално развитие в ЕП при откриването на конференцията „Различни региони – един стандарт”, провела се в София на 7 декември по нейна инициатива.

ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ОТ ПРЕЗЕНТАЦИЯТА НА ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА ЗА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ В СОФИЯ


В конференцията участваха повече от 90 кметове, избрани с листата на ДПС, което членува в АЛДЕ. На форума присъстваха също така висши представители на Движението в парламента и изпълнителната власт. Сред ключовите въпроси, дискутирани на конференцията, бе необходимостта общините да имат визия за това, как ще изглеждат след една, пет или двадесет години, а всяка общинска стратегия да бъде съобразена със спецификата на съответната община. Местните и регионалните партньори, гражданското общество и НПО трябва да участват при разработването на общинските стратегии за развитие, категорични са участниците.

Кметовете получиха практически съвети за специфични проекти, които да бъдат разработени и предложени за финансиране. В дискусионната част на форума стана дума за това, че правилата, свързани с проектите от фондовете на ЕС, трябва да бъдат максимално ясни и прозрачни – като същите принципи трябва да се прилагат и при процедурите за обжалване. Участниците бяха запознати с добри европейски практики за оползотворяване на възможностите, които европейските фондове предоставят – това стана от името на програмния директор на ГД „Регионално развитие” в ЕК Жана Трост и лично от представителя на Регион Брюксел в ЕС Паскал Гурген.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Искра Михайлова представи ОП „Регионално развитие” и открои конкретни възможности за общините за кандидатстване с проекти.

Евродепутатът Филиз Хюсменова изнесе основната лекция на конференцията. За регионалната политика за периода 2007-2013 г. ЕС отделя 347,4 мрд.евро, което е малко повече от една трета от общия му бюджет - съобщи тя. Целите на европейската регионална политика през периода са сближаване, засилване на конкурентоспособността и по-голяма заетост, осъществяване на европейско териториално сътрудничество. България, като страна, чийто брутен национален продукт не надвишава 90% от средния за Съюза, ще може да ползва и от средствата от Кохезионния фонд. Той е специален фонд за подпомагане на най-слабо развитите страни- членки на ЕС, каза още Хюсменова пред кметовете.

Конференцията бе открита от вицепремиера Емел Етем.

Медиен партньор на събитието е специализираното интернет-издание за европейски политики Портал ЕВРОПА.

Пълния текст на онлайн-дискусията между читателите на Портал ЕВРОПА и г-жа Хюсменова вижте ТУК.

Г-жа Филиз Хюсменова пред Портал ЕВРОПА:

Г-жо Хюсменова, какво е вашето послание към кметовете в тази зала – какво според Вас трябва те да осъзнаят в края на организираната от Вас конференция?

Преди всичко искам да Ви благодаря, че организирахме съвместно днешната конференция. Смятам, че е изключително важно българските общини и институциите като цяло да имат по-лесен достъп до политиките, които ЕС провежда. В този смисъл регионалната политика е една от най-важните – тя представлява един инструмент за финансова солидарност и мощна сила за икономическа интеграция. Само за периода 2007-2013 година Европейският съюз заделя за регионална политика близо 308 милиарда евро, което прави малко повече от една трета от общия бюджет на Съюза. И тъй като българските граждани ще усетят ползите от членството на страната ни в ЕС именно чрез тази политика, аз смятам, че е изключително важно днес да представим на кметовете параметрите на регионалната политика. И в частност – възможностите, които се откриват пред тях, тъй като страната ни вече е поставена на нова писта на възможности, а кметовете ще бъдат главните актьори в усвояването на средствата от Структурните фондове. Аз мисля, че днешната конференция ще даде възможност на кметовете на общини, които присъстват тук, да се справят по-лесно с първата най-важна задача – да сформират своите екипи, които да бъдат достатъчно добре подготвени и да имат адекватен подход към управлението на проектите. Целта е в крайна сметка всички граждани да усетят непосредствените ползи от членството ни в ЕС. Вярвам, че кметовете ще бъдат изключително активни, ще ни задават много въпроси и че ще получат възможно най-изчерпателни отговори. Лекторите, които сме поканили, са изключително компетентни и биха могли да им бъдат много полезни. В конференцията освен кметове на общини участват представители на изпълнителната и законодателната власт.

Освен към евродепутатите, имат ли кметовете вече рефлекс да се обръщат с въпроси и към съответните институции в България, които пряко отговарят за оперативните програми?

През последните месеци ДПС организира интензивно доста голям брой обучения и семинари в страната по тази тема. Те бяха насочени към представителите на местната власт. Разбира се, смятам, че информацията все още не е напълно достатъчна, за да бъде подготвен административният капацитет за това, което ни предстои. Мисля, че източниците на информация и комуникативните форми за нейното разпространение ще стават все повече и повече. Оттук нататък ще продължим да разчитаме и на Вас за посредничество в този процес – при провеждането на семинари в страната, в които ще ползваме и опита на всички експерти, които работят по оперативните програми в различните сектори и министерства. Ще ползваме и опита на европейските институции. Всички страни, които се присъединиха към ЕС преди нас, са минали по този път и ние можем да черпим от техния добър опит.

Вие познавате хората, които са тук. Голяма част са кметове на малки общини или представители на техните екипи. Имат ли те специфични информационни потребности, различни от тези на местната власт в страната като цяло?

Повече конкретика трябва да има за общинските планове за развитие. В тях има ясни приоритети и в тази посока трябва кметовете да получават повече информация за това, къде точно биха могли да кандидатстват, за да могат да получат конкретно финансиране за решаване на конкретен проблем на общината.

Според Вас необходимо ли е да се актуализират и променят някои планове за развитие на определени общини?

Предполагам, че в новия си мандат кметовете разбира се биха могли да актуализират част от своите общински планове за развитие. Причината е, че всеки един регион, всяка една община, се развиват динамично. Може да се наложи и актуализиране. Важното е, че остават в сила ключовите, генералните приоритети в тези планове. Оттук трябва да се започне и насетне всяка община трябва да работи с конкретни експерти, за да може да реализира приоритетите си.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.