Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-

ЕС И РАВЕНСТВОТО МЕЖДУ ПОЛОВЕТЕ Е ТЕМА НА ПРЕДСТОЯЩА ДИСКУСИЯ

Дискусионен форум:”Процесът на разширяване на ЕС и равенството на половете” се организира от Центъра за изследвания и политики за жените ви кани на дискусионен форум в София на тема „Процесът на разширяване на ЕС и равенството на половете”, който ще се проведе на 18 май 2006 г. от 18 часа в СУ „Св. Климент Охридски”, в сградата на Ректората, южно крило, етаж ІІІ, аудитория 65.

Форумът се организира от ЦИПЖ по проект „Младите жени градят мостове за Европейско партньорство” в сътрудничество с Документационен и информационен център за жените (CEDIF) от Франция и организация „Летящата метла” (Uçan Süpürge) от Турция.

Кратък документален филм-интервю, ще запознае гостите на форума с осведомеността и интереса на младите хора от трите страни към проблематиката на равнопоставеността на половете в контекста на разширяването на Европейския съюз и перспективите пред кандидатурата на Турция за членство в ЕС.

На форума ще бъдат представени резултатите от проведените от партньорите анкетни проучвания за нагласите на младите хора в България, Турция и Франция и информираността им по отношение на дискриминацията по полов признак, наличието и ефективното прилагане на национално законодателство срещу такава дискриминация,  разпределението на ролите на мъжа и жената в семейството и възможността членството в ЕС да повлияе положително върху равните възможности за жените и мъжете.

За участие в дискусията са поканени:

  • Зинаида Велева – директор на дирекция „ Координация по въпросите на ЕС и МФИ”, Министерски съвет
  • доц. д-р Жасмин Попова – Министерство на външните работи
  • Юлиана Николова – директор на Европейски институт
  • доц. Красимира Даскалова – СУ „Свети Климент Охридски”, Философски факултет
  • д-р Матилда Александрова – УНСС

Форумът в София е втори поред по проекта и е своеобразно продължение на първия, проведен в Анкара на 20.04.2006 г. Амбицията ни като организатори на форум София е да дадем възможност на българската аудитория да се запознае с откровеното мнение на младите хора в България доколко съществуват равни възможности за жените и мъжете и какво те очакват от членството на България в Европейския съюз по отношение на равнопоставеността на половете.

Проявата е насрочена за 18 май 2006 г. от 18 до 20 часа в СУ „Св. Климент Охридски”, сградата на Ректората, южно крило, ІІІ етаж, аудитория 65. Тя е част от проект “Младите жени градят мостове за европейско партньорство”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Делегацията на Европейската комисия в Турция.

На 31 януари 2006 г. в Анкара стартира съвместен десетмесечен проект “Младите жени градят мостове за европейско партньорство”, в който участват Център за изследване и политики за жените от България, Документационен и информационен център за жените (CEDIF) от Франция и организация „Летящата метла” (Uçan Süpürge) от Турция, която е координатор на проекта. Проектът се финансира от Европейската комисия по Програма ”Малки проекти в Турция”. В първата си част проектът предвижда проучване на мнението и познанията на студентската аудитория в трите държави относно националната политика за равнопоставеност на половете, националното законодателство, регламентиращо равните възможности за мъжете и жените, и отношенията на трите държави с Европейския съюз като фактор за стимулиране политиката за равнопоставеност на половете.

След изготвяне на оценка на получените резултати от анкетата и установяване на входното ниво на информираност и заинтересованост по въпросите на равнопоставеността сред студентите в трите държави, проектният екип ще организира провеждане на интервю сред студентите от Софийски университет, Техническия университет в Анкара и Университета в гр. Ним, което ще даде възможност на екипа да изготви филмов материал и да подготви втората част на проекта.

Във втората си част проектът ще даде възможност на студентите от трите страни да се запознаят чрез филмираното интервю с мнението на техните връстници за законодателството по равнопоставеността на половете и ролята на ЕС за постигане на равнопоставеност на половете в трите държави. Филмовият материал ще бъде излъчен последователно в Анкара, София и Ним, след което студентите ще имат възможност за дискусия.

Подходът на поднасяне на информация пред студентите и предизвикването им към обсъждане на равенството между жените и мъжете има за цел да активира вниманието на младите хора и изостри чувствителността им към дебат, посветен на преодоляването на стереотипите в тази област, както и да акцентира върху преодоляване на различията и националните особености на проблематиката, свързана с участието на жените в политическия, обществения, културния живот, в сферата на образованието и на пазара на труда. Втората цел на проекта е да бъде събрана информация относно мнението на младите хора за кандидатурата на Турция за членство в ЕС в контекста на равенството на жените и мъжете.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.