Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
16-12-2006

ЗАКЛЮЧЕНИЯ НА СЪВЕЩАНИЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ


Декемврийската среща на Европейския Съвет проведе дискусия за принципите на разширяването на Европейския Съюз. Държавните и правителствените ръководители на страните-членки потвърдиха, че разширяването ще продължи да бъде ключов приоритет за съюза.

Европейският Съвет подчерта важността на ефективното действие и развитие на съюза и след приемането на нови страни. Кандидатстващите страни трябва напълно да отговарят на условията за членство преди да бъдат приети. Те ще бъдат оценявани индивидуално въз основата на собствените им успехи. В същото време европейските лидери посочиха, че е възможно едновременното приемане на няколко държави.

Ръководителите на страните-членки поискаха от Европейската Комисия да направи оценка на това как евентуалното членство в ЕС на кандидатстващите страни ще се отрази на функционирането на съюза. Докладът трябва да вземе предвид всички възможни политически, институционални и икономически ефекти. Според европейските ръководители е важно гражданите на ЕС да имат ефективен и открит достъп до информацията за разширяването.

Европейските лидери приветстваха България и Румъния като нови страни-членки от 1 януари 2007г. и потвърдиха поетите задължения към страните от Западните Балкани.

Друга главна тема на срещата бе повишаването на ефективността на процеса на вземане на решения в областта на правосъдието и вътрешните работи. Европейският Съвет реши да се реформира процеса на взимане на решения в тази област като част от следващия кръг на конституционни реформи. Една от мерките в тази област ще бъде увеличаването на взимане на решения с квалифицирано мнозинство.

Европейският Съвет реши за принципите на обща европейска миграционна политика и взе решения за конкретни действия през 2007г. Част от тях са увеличаването на сътрудничеството с трети страни, отделянето на допълнителни средства за охрана на външните граници и увеличаването на възможностите на ЕС да се справя с неочаквани имиграционни вълни.

Финландският премиер Мати Ванханен представи оценката на консултациите, проведени от председателството на ЕС със страните-членки относно Европейската Конституция. Предстоящото германско председателство ще подготви доклад за бъдещето на конституционния договор.

Срещата освен това отправи декларации по въпроса за Близкоизточния мирен процес, Ливан, Иран, Афганистан и Африка.

Тук можете да видите пълния текст на заключенията от срещата на Европейския Съвет: Заключения от срещата.pdf (232.68 Kb)



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.