Europe.bg
  Начало - Библиотека - Фондовете за България
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
29-05-2007

ПРОЕКТИТЕ ПО ГРАНТОВИТЕ СХЕМИ ПО ПРОГРАМА ФАР СЕ РАЗГЛЕЖДАТ В МОМЕНТА

Подготвените кандидатури ще могат да кандидатстват за средства от европейските Структурни и Кохезионен фондове.

Проектите по грантовите схеми от програма ФАР, чиято цел е да подпомогнат кандидатстващите при процедурите за финансиране със средства от европейските Структурни и Кохезионен фондове, се разглеждат в момента в съответните министерства. Тази информация беше потвърдена от представителите на министерството на икономиката и енергетиката Владимир Бобев, министерството на регионалното развитие Антонина Тончева и министерството на финансите Гергана Митрева в Шумен по време на семинара за запознаване на бизнес общността с механизма за усвояване на близо 7-те млрд.евро от Европейския съюз за следващите 7 години. Семинарът е част от кампанията „Бъдете активни", която е организирана от министерството на финансите.

Това се казва в съобщение на Българската стопанска камара БСК.

Българският бизнес има реални шансове да усвои голяма част от средствата, предвидени за България за периода 2007 - 2013 г. от европейските Структурни и Кохезионен фондове. Това съобщи в Шумен по време на семинар за усвояването на средствата от ЕС Камен Колев, управител на Българската стопанска камара. Семинарът е част от информационната кампания на министерството на финансите „Бъдете активни", чиято цел е да запознае широката общественост с възможностите, които предлагат 7-те млрд.евро, които страната ни има възможност да усвои по седемте оперативни програми в рамките на първите 7 години от еврочленството ни.

Според национално представителното проучване на Министерство на финансите, близо половината от бизнес общността (47%) има намерение да кандидатства с проекти по оперативните програми. От изследването, проведено в периода февруари - март 2007 г., става ясно, че неправителствените организации имат най-голямо намерение да кандидатстват (82%), следвани от представителите на местните власти (67%). Липсата на практическа информация за механизма на усвояване е посочена като най-голяма трудност (62%). В следствие на това кампанията „Бъдете активни" се явява като естествен отговор на необходимостта на бъдещите бенефициенти. Крайната цел на кампанията е да информира по-добре хората с възможностите, които предлагат еврофондовете, което от своя страна ще увеличи шансовете за по-добро усвояване на средствата. Ефектът от това ще е значителен ръст със социален и икономически аспект.

Готовността на бизнеса за усвояване на европейските средства може да се изведе от проектите, които са били подадени за грантовите схеми по програма ФАР, обясни още Колев. В сегмента на консултантските услуги представителите на бизнеса са подготвили 1443 проекта, от които са одобрени и се изпълняват 194. Според Колев причината за неприемането на всички проекти е, че средствата са били ограничени. Финансовата перспектива пред България за периода 2007 - 2013 г. е точно обратната - на страната ни се предлага огромен обем средства, които трябва да се усвоят за седемгодишния период.

Опитът, който България има с предприсъединителните фондове, е използван в създаването на механизма на работа със Структурните и Кохезионния фондове. Правителството постигна доста облекчения в режима на усвояването. Едно от тях е т.нар.правило N+3, което означава, че проектът, с който се кандидатства, трябва да бъде изпълнен за срок от три години. Този режим е предвиден за периода 2007 - 2009 г., за да улесни получателите на европейските средства. В това отношение България е привилегирована, защото за останалите държави този срок е две години.
Средствата за одобрените проекти ще се изплащат в българска валута. Това решение също е метод за улеснение на получателите. Средствата от ЕС пристигат в България в евро - разликата във валутния курс ще се поема от държавата, а не за сметка на бенефициента.

Бизнесът има четири важни роли в усвояването на Структурните фондове и Кохезионния фонд, подчерта още Камен Колев. Първата е, че той би могъл да бъде пряк бенефициент по две оперативни програми - „Конкурентоспособност" и „Човешки ресурси". Втората, която позволява на бизнеса да бъде единствено изпълнител е, че това са фондовете, които ще предоставят средства за подобряване и изграждане на инфраструктура и в областта на екологията. Консултантската дейност е една от сериозните перспективи в усвояването на европейските пари. Партньорството с общините, което ще бъде насърчавано от Европейската комисия, е друга насока, в която бизнесът може да се развива.

Повече от 50 представители на бизнеса от шуменския регион участваха в семинара, организиран от БСК в рамките на кампанията на Министерството на финансите „Бъдете активни!"

Семинарът беше открит от зам.-председателя на БСК Камен Колев, а представители на Министерството на икономиката и енергетиката и на Министерството на труда и социалната политика представиха възможностите за участие на бизнеса с проекти по оперативни програми „Конкурентоспособност" и „Човешки ресурси".  Антонина Дончева от Министерството на регионалното и развитие и благоустройството разясни възможностите за взаимодействие между общините и бизнеса при разработването и реализирането на проектни идеи. Гергана Митрева от Министерството на финансите представи общите условия и параметри за усвояване на еврофондовете, както и препоръчителните образци на типови формуляри за кандидатстване, които подлежат на окончателно одобрение от Министъра на финансите.

Формулярите за кандидатстване по схемата за безвъзмездна помощ и за финансиране на инвестиционни проекти, както и за техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти, могат да бъдат изтеглени от специализираната рубрика на Портал ЕВРОПА.

(Българска стопанска камара)

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.