Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
28-11-2007

ИНТЕРВЮ С АТАНАС ПАПАРИЗОВ - БЪЛГАРСКА ПРЕССЛУЖБА НА ЕП

Г-н Атанас Папаризов е член на Групата на социалистите в Европейския парламент (ПЕС) и е председател на българската делегация в тази група. Той е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика и заместник-член в Комисията по развитие и Подкомисията по сигурност и отбрана. Също така г-н Папаризов е член на Делегацията за връзки със Съединените американски щати и зам.-член в Делегацията за връзки с държавите от Югоизточна Европа.


Вие сте един от първите 18 пряко избрани членове на ЕП от България. Интегрирахте ли се вече в работата на ЕП?

Етапът, по време на който бях наблюдател изключително много ми помогна за това. Ние сме членове от средата на мандата на Парламента. Основната дейност вече беше започнала в повечето парламентарни комисии и пред нас основното беше да се интегрираме и да ни забележат, защото сме представители на една сравнително малка страна.

Смятам, че в Комисията по промишлеността, изследванията и енергетиката (ITRE), където съм постоянен член и в Комисията по развитието, където съм заместващ член, успях не само да се запозная с колегите си, но и да намеря с тях общ език и сътрудничество. Помага ми това, че много внимателно следя проблемите на енергетиката специално в Комисията по промишлеността и така взимам доста активно участие в работата на тази парламентарна комисия.

Що се отнася до Комисията по развитието и предишната ми работа традиционно беше свързана с отношенията с развиващите се страни и с дейност с международни организации, свързани с развиващите се страни, като например ООН, ПРООН, УНКТАД и СТО. Така че тази работа не е нова за мен и мисля, че е изключително интересна и полезна.

Фактът, че съм ръководител на делегацията на българските социалисти в ЕП пък ми дава възможност доста активно с моите колеги в Групата на социалистите да работя за това в България да се чувства присъствието на Европейския парламент.

Успяхте ли да свикнете с ритъма на Парламента?

Разбира се ЕП е едно предизвикателство не само защото трябва да се навлезе в средата, но защото и работата е много динамична и напрегната и изисква много голяма организация от всеки от нас особено с ежеседмичните пътувания. С доста напрежение и усилия и с помощта на моите сътрудници, се опитвам да бъда полезен тук, както и когато съм в България да мога да осъществявам контакти със своите избиратели. Освен тук, имам сътрудник в София и в информационния ми офис в Пловдив и чрез тях успявам да поддържам контактите в България.

Кои са докладите, по които работите?

В Комисията по промишлеността бях докладчик в сянка по доклада за оценка на Евратом "50 години европейска политика за атомна енергия ", който беше разглеждан, когато станах депутат. Други доклади, по които бях докладчик в сянка, бяха за създаване на Устав на Агенцията за снабдяване към Евратом и за търговските и икономически отношения с Южна Корея. В Комисията по развитието бях докладчик в сянка по доклада за общата европейска външна политика в областта на енергетиката .

Сега ми предстои една доста отговорна задача, защото ще бъда докладчик по един от докладите в третия енергиен пакет относно достъпа до газопреносната мрежа. Партията на европейските социалисти ще работи по два доклада от енергийния пакет и аз бях много окуражен от това, че моята група ме избра за един от тези двама докладчици. Другият докладчик по доклада за елекроенергията ще бъде г-жа Елюнед Морган, която е депутат от Великобритания.

Става въпрос за един изключително важен сектор, където предстои либерализация и създаване на единен пазар с цел осигуряване на сигурност, ефективност и конкурентна среда в областта на енергетиката.

Трябва да подготвя този доклад след дискусии за началото на другата година, след което ще бъде обсъждан в парламентарната комисия и гласуван през месец май. Засега планът е този доклад да бъде разгледан в пленарна зала на 4-ти юни, така че следващата половин година ще мине през много етапи на съгласуване, на обсъждане на поправки в Комисията по промишлеността и на поправки в пленарна зала. Понеже това е един от петте доклада по енергийния пакет се надявам, че ще намерим един добър синхрон с другите докладчици в ITRE.

Как обяснявате Европейския парламент в България?

Преди всичко чрез Информационния ми офис, който създадох в Пловдив. Също така организирам посещения и на други евродепутати - като че ли българинът винаги с удоволствие слуша и някой, който има повече опит в това отношение. С г-жа Ги Кен сме правили посещения в Пловдив, Пазарджик... С г-жа Миа де Витс миналата седмица бяхме в Русе, в Шумен, в Нови пазар - все градове, където бяха избрани социалисти за кметове и където има възможност да се търсят близки контакти с белгийски, валонски градове, които също така са под ръководство на кметове - социалисти. Целта на тези контакти беше да бъдем полезни в подготовката на проекти на общините.

Отново в тази връзка моите колеги и аз организираме информационни кампании - например, на 14-ти декември подготвяме една такава кампания в Пловдив за Южен централен район на планиране за кметове и администрация.

Също така максимално използвам възможностите, които Парламентът ми дава, като квотата от сто души посетители, която вече съм използвал изцяло за тази година. Поканих групи от Пловдив и от Южен централен район. Сред хората, които дойдоха имаше хора в неравностойно положение и се радвам, че и тяхното посещение беше организирано със съответните помощни средства и с помощта на ЕП. Освен това мисля, че е хубаво да се участва във всички дейности в страната, свързани с ЕП и в дискусии по директиви, които се подготвят. Тези срещи са полезни, защото на тях се информирам за становищата на съответните ведомства и министерства. Например, тази седмица на Съвета по транспорт, телекомуникации и енергетика ще се обсъжда един много важен пакет за телекомуникационния пазар. Надявам се с г-н Пламен Вачков да уточня на 29-ти ноември българската позиция, за да имам пълна представа по този въпрос, тъй като ще бъде разглеждан в Комисията по промишлеността, изследванията и енергетиката. В понеделник представителите на Министерство на икономиката ще обсъдят третия енергиен пакет, който е пряко свързан с темата, по която съм докладчик в ITRE. Ще търся контакти и с тях.

Изобщо в тази парламентарна комисия има много важни доклади, за които е от голямо значение да се информирам редовно и за българската позиция.

Как успявате да отстоите българската позиция при различия с позицията на политическата Ви група?

Има различия понякога, но се опитвам по теми, които са дискусионни като ядрената енергетика, където има депутати "за" и "против", ПЕС като политическа сила да не взима позиция "анти" развитието на ядрената енергетика. Успявам да отстоявам в крайна сметка такива въпроси да се гласуват по съвест. Напоследък има мнозинство в нашата група, което потвърждава ролята на ядрената енергетика и че тя е част от т.н energy mix - видовете енергия, които имат своето бъдеще не само от гледна точка от това да бъдем независими, но и от гледна точка на това, че ядрената енергетика също има своята роля за намаляване на въглеродните емисии. Освен това ядрената енергетика ще бъде още по-безопасна с новите поколения реактори. Също така се вижда много по-ясно, че въпросът с отпадъците, който много често се поставя, е решим с новите технологии за преработка на използваното гориво.

Кои инициативи бихте искали да продължите до края на този мандат?

Иска ми се да продължим това, което направихме всички депутати българи, както в подкрепа на българските медицински сестри за освобождаването им от либийския затвор, така и при посещението им в Европейския парламент - да имаме по-често общи срещи, каквито ние започнахме по проблеми, които засягат всички българи. Такива теми ще има не малко - извън енергетиката, за която стана дума. Сега започва една ревизия на Общата селскостопанска политика, която ще бъде много важна, а не всички политически групи сме представени в работата на Комисията по селското стопанство. Мисля, че там също трябва да намерим общ език, за да защитим нашия интерес, защото това е тема, по която ще има доста сериозни противоречия и различия.

Друг такъв важен въпрос е търговията с въглеродните емисии - България е най-засегната от страните - най-много са намалени квотите ни за въглероден двуокис. Тук с колегите, които се занимават с проблемите на устойчивото развитие и околната среда, трябва да търсим общ език и обща подкрепа България да не бъде третирана по-неблагоприятно от другите страни.

Ето това са теми, по които мисля, че всички ние, независимо в коя партия сме, трябва да сме активни в своите групи и Парламента, за да защитаваме българските интереси. Според мен е изключително важно по-активно да използваме нашите общи възможности, защото не сме малко. Когато поставим един и същ въпрос във всички групи, мнението на България може по-ясно да се чува.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.