Europe.bg
  Начало - Парламент - Европейският парламент
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Европейският парламент

  • A+
  • A-
05-03-2008

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ГРУПИ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА

Системата на политическите групи в Европейския парламент е много специфична. Вместо да бъдат организирани по чисто национален принцип, европейските депутати се организират в наднационални групи по общи интереси. Политическите групи са именно тези наднационални формации.
 
Политическите групи в парламента се състоят от представителите на някоя от наднационалните европейски партии, обединение на европейски партии със сходни платформи или обединение между европейски и национални партии. Представителите на европейските партии могат да се разделят в различни политически групи в ЕП, какъвто е случая с ЕСДемократи.

За сформирането на политическа група са необходими минимум 20 депутати от поне една пета от страните-членки. В момента в ЕП има осем политически групи, от които ЕНП-ЕД е най-многочислената. Броят на независимите депутати е 14.

Групата на ЕНП-ЕД
е най-голямата и единствената, в която са представени всичките 27 страни-членки на ЕС. броят на депутатите в нея е 277. Настоящият председател на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг беше председател на групата на ЕНП-ЕП, а сега постът му се заема от Жозеф Дол (Великобритания). Групата заема център-дясното политическо пространство и се обявява за консолидирането на Европейския съюз на базата на върховенството на закона, уважаването на основните права и ефективното разделение на властта. Групата освен това иска Европа, създаваща възможности и благосъстояние в рамките на единен пазар, конкурентен на световно ниво, като в същото време е за добруването на всички. Групата е по-известна като ЕНП-ЕД, а пълното й наименование е „Група на Европейската народна партия (Християндемократи) и Европейските демократи". Тя обединява партиите на Християндемократите, Консерваторите и дясната част от политическия център, както и депутати от цяла Европа. Това е най-многочислената политическа група от 1999 г. насам. Тя е създадена през 1953 г., като група на Християндемократите към Асамблеята на тогавашната Европейска общност за въглища и стомана - първата парламентарна институция. Най-много представители в Групата има от Германия - 49, следвана от Великобритания с 27, Италия и Испания с по 24. България има четирима представители в групата на ЕНП-ЕД. Румъния има 9 представители. С по един евродепутат са Дания и Естония.

Групата на Партията на Европейските социалисти
е втората по големина в Европейския парламент с 218 представители. Председател на групата на ПЕС е германският социал-демократ Мартин Шулц. Партиите, членуващи в ПЕС отстояват идеите на социалдемокрацията и демократичния социализъм. Преди първите преки избори за Европейски парламент през 1979 г., социалистите публикуваха Манифест за европейските избори, определящ политическите приоритети на групата и оттогава насам поддържат тази традиция. Техните цели включват икономически растеж, борба срещу бедността, социална интеграция, сигурност и защита на околната среда. Но с глобализацията и нарастващата безработица, създаването на работни места е най-голямото предизвикателство. Социалистите считат, че безработицата е огромна пречка пред социална Европа. Групата на европейските социалисти подкрепя приемането на Европейската конституция, защитата на околната среда, създаването на работни места и призовава за равенство. Най-много депутати в групата на ПЕС има от Франция - 31, следвана от Испания с 24 и Германия с 23. Шестима евродепутати от ПЕС са българи. 12 души в групата на ПЕС са от Румъния По един представител имат Република Ирландия, Люксембург и Словения.

Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа
АЛДЕ е третата по големина в ЕП. Съставена е от представители на Европейската либерално-демократическа и реформистка партия, Европейската демократическа партия и независими представители. В този си вариант групата е създадена през 2004 г. Основните цели на групата са демократизацията на ЕС, защитата на основните права на всички европейски граждани, скъсяването на разстоянието между икономическите и политическите измерения на ЕС, защитата на околната среда. Групата има 105 представители в ЕП, като най-много са депутатите от Италия и Великобритания - по 12. Следват Франция със 11 депутати, Румъния с 8, а България, Германия и Литва имат по 7. По един представител имат Кипър, Австрия, Ирландия и Люксембург. Председател на групата е Греъм Уотсън.

Групата на Съюза за Европа на нациите
се разполага в дясното политическо пространство и се обявява за Европа на държавите-нации, която дава на правителствата и страните възможността да обедният усилия за координация и сътрудничество с оглед на създаване на по-интегрирана и по-стабилна Европа, основана върху многообразието. „Опазването на нашите културни ценности, подкрепата за народите, които търсят напредък, защитавайки свободата, демокрацията и човешките права, насърчаването на социална политика, съответстваща на икономическото развитие и солидарността с най-бедните, представляват първостепенни за нас цели", заявява Кристиана Мускардини, съпредседател на групата СЕН. Групата е съставена от представители на Алианса за Европа на Нациите, част от представителите на партията ЕСДемократи и три необвързани национални партии. Групата е сформирана през 1999г. Групата има 44 евродепутати, като най-много са представителите на Полша - 20, следвана от Италия с 13. представители в групата имат и Дания, Ирландия, Латвия и Литва.

Групата на Зелените/Европейски свободен алианс
се състои от две отделни европейски политически партии - Европейската зелена партия и Европейският свободен алианс. Европейският свободен алианс се състои от партии, представляващи "бездържавните нации". Тези партии за граждански националисти и регионалисти, най-общо от центъра, център-лявото политическо пространство.  Стремежът на тези политически сили е да преориентира ЕС от икономическата насоченост към социалните, културните и екологическите ценности. Групата е създадена през 1999г. Групата на Зелените/Европейски свободен алианс в момента има 42 представители в Европейския Парламент. Най-много са представителите на Германия - 13, следвани от Франция с 6 и Великобритания с 5 депутати. Представители имат и Швеция, Финландия, Австрия, Холандия, Люксембург, Латвия, Италия, Испания, Дания и Белгия.

Конфедеративната група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица
е социалистическа и комунистическа група в ЕП, която включва две основни организации - Европейската обединена левица и Северната зелена левица. Групата се обявява за икономически растеж и заетост, солидарност и високи социални стандарти, откритост и демокрация, честност в отношенията с развиващите се страни и уважение към околната среда. Групата е създадена е през 1994 година има 41 представители в сегашния Европейски Парламент, като най-много са депутатите от Германия и Италия - по седем, следвани от Чехия с шест представители. В групата участват и депутати от Великобритания, Швеция, Финландия, Португалия, Франция, Холандия, Кипър и др.

Групата Независимост/Демокрация
  в Европейския парламент изповядва противопоставяне на европейската Конституция и съпротива срещу „централизацията и бюрократизацията на Европа". Това са двете цели на тази сравнително нова група в Парламента. Сформирана през юли 2004 г. като наследник на Групата на Европа на демокрациите и различията (ЕДР), групата представлява около 3% от депутатите, с 23-ма членове от 9 държави. Самите те се определят като „еврокритици, евроскептици и еврореалисти". Някои от членовете на групата, особено тези от Независимата партия на Обединеното кралство, са застъпници на идеята тяхната държава да напусне ЕС. Групата е съставена от представителите на партията Алианс на независимите демократи, част от представителите на ЕСДемократи и три необвързани национални партии. Групата Независимост/Демокрация е съставена от 23 члена, които са от 9 различни страни: Чехия (1), Дания (1), Гърция (1), Франция (3), Ирландия (1), Холандия (2), Швеция (2), Обединеното Кралство (10), Полша (2).

Групата Идентичност, Традиция, Суверенитет
е най-новата и малка група в Европейския парламент. Създаването й стана възможно след присъединяването на България и Румъния към ЕС на 1 януари 2007. групата е определяна като крайно дясна и националистическа. При представянето на своята група Бруно Голниш определи нейните членове като „патриоти" и изрази становището, че „националните сили са бъдещето на Европа, това на истинската Европа на народите и на суверенните нации, на идентичностите и традициите". Хартата на групата определя като основни политики признаването на националните интереси и на суверенитета, идентичностите и различията. Членовете на групата декларираха и желанието си да се борят срещу създаването на „Европейска свръх-държава". Групата е сформирана през януари 2007 г. и включва 21 депутати от 7 европейски страни. Групата е съставена от представители на асоциацията на крайнодесните и националистически европейски партии - Евронат и пет необвързани национални партии. Най-много са представителите на Франция - 7, следвани от шестима румънци от партията „Велика Румъния". България е представена от един депутат от партия „Атака". Освен тях в групата има представители и на Великобритания, Австрия, Италия и Белгия.

Освен политическите групи в настоящия Европейски парламент има и 14 независими депутати. По трима независими представители са от Великобритания, Полша, Словакия и Италия. По един независим депутат има от Чехия и Австрия.



Европейският парламент
Комисии


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.