Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
28-09-2007

В НЮ ЙОРК ДНЕС ОБСЪЖДАТ СТАТУТА НА КОСОВО

Албанските представители на Косово отхвърлиха тази нощ в Ню Йорк възможността да водят със сръбските ръководители разговори за статута на областта, като подчертаха, че ще искат от международната общност "да признае независимостта на Косово", съобщава Netinfo.

Косовската делегация, водена от президента Фатмир Сейдиу, е в Ню Йорк за започващите днес първи преки преговори със сръбските ръководители за статута на областта.

Сейдиу заяви, че за косовските албанци независимостта не може да бъде предмет на разговори, защото такава е "политическата воля на населението и естественото му желание, от което няма да се отстъпи".

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в областта - Демократичната партия на Косово, Хашим Тачи също заяви, че "за статута на Косово не може да се преговаря".

Сръбският премиер Воислав Кощуница настоя, че за Белград като тема на днешната среща с косовските ръководители е "приемлив само разговор за статута, какъвто досега беше избягван".

Единственото условие на властите в Белград във връзка със статута на Косово е да не се поставя под въпрос териториалната цялост, т.е. държавните граници на Сърбия, и затова те предлагат на Косово съществена автономия в рамките на Сърбия, каза Кощуница.


Междувременно вчера германски медии, цитирани от „Дневник", съобщиха че Европейският съюз работи по т.нар. план Б за Косово, който би позволил признаването на независимостта на сръбската област въз основа на резолюция 1244.

Водещите държави-членки на ЕС работят по план, който би позволил признаване на независимостта на Косово без нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Вестник "Франкфуртер рундшау" пише, че т.нар. план Б предвижда широко тълкуване на съществуващата резолюция 1244, което би могло да позволи на косовския парламент да провъзгласи независимост на Косово, а на другите страни -да я признаят.

Според изданието помощ ще окаже председателят на Съвета за сигурност с декларация, с която ще се оправдае това широко тълкуване на резолюцията, която е в сила.

Лондон, Париж и Берлин се надяват, че дори страните, които сега са против независимостта на Косово, няма да могат да се противопоставят на новото тълкувание на резолюция 1244, което ще позволи на ЕС да поеме мисията в Косово, пише вестникът.

Възможното разделение в ЕС в случай на едностранно провъзгласяване на независимост на Косово и признаване от страна на САЩ е ключов проблем, тъй като повечето страни-членки не подкрепят независимостта на Косово, преди всичко Испания, Гърция, Кипър, Словакия, Румъния и Чехия.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.