Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
26-03-2010

Трима евродепутати в Габрово дискутират антикризисните мерки

Илиана Иванова (ЕНП-ГЕРБ) е първи зам.-председател на специалната Комисия на ЕП за борба с финансовата и икономическа криза. Тя членува също в комисиите по вътрешния пазар и защита на потребителите и по бюджетен контрол. Зам.-член е на Комисията по икономически и парични въпроси. Ивайло Калфин (С&Д-КЗБ) е зам.-председател на Комисията по бюджети в ЕП. Зам.-член е в комисиите по бюджетен контрол и по промишленост, изследвания и енергетика. Бивш български външен министър, сега ръководи Делегацията на българските социалисти в ЕП. Слави Бинев (Независим-АТАКА) е член на Комисията по икономическите и парични въпроси и зам.-член в Подкомисията по правата на човека.

Това са участниците в днешния граждански форум, който се провежда от 13 часа в Община Габрово, на тема - "Антикризисни мерки и социална политика - европейски програми и национални действия".

Портал ЕВРОПА ви запознава с някои от уводните изказвания на дебата.

Традиционен организатор е Информационното бюро на Европейския парламент за България в партньорство с Европейския информационен център "Европа Директно" - Габрово и Портал ЕВРОПА, който ще излъчва на живо дискусията и чрез чат-платформата си ще даде възможност на читатели от цяла България да се задават въпроси и да изказват мнения по темата.

Форумът бе открит от г-жа Галина Михнева, ръководител на информационния център ЕВРОПА-ДИРЕКТНО в Габрово, която пожела успех на дискусията.

Сред присъстващите в залата са Пламен Недков, зам.-областен управител на Габрово, и.д. кмет на Габрово Калинка Пенева, представители на община Севлиево, Христофор Лалев - председател на Общинския съвет, двамата зам.-кметове, както и хора от ръководството на община Трявна, на социалните партньори и неправителствени организации.

За разлика от институциите, каквато е и община Габрово с добро количество подготвени специалисти по европроектите, бизнесът не е толкова подготвен - каза г-жа и.д. кметът г-жа Пенева и призова евродепутатите за облекчаване на условията за кандидатстване по еврофондовете, както и да има повече мерки за стимулиране на бизнеса.

Ръководителят на Информационното бюро на ЕП за България Виолета Станичич обобщи предварително получените въпроси за дискусията, сред които начините, по които малките и средни фирми ще бъдат стимулирани да се възползват от средствата по европейските фондове - като антикризисна мярка. Дали и как Стратегията ЕС 2020 ще стимулира икономиката също е сред въпросите, допълни г-жа Станичич, както и бюджета на ЕС за 2010 г. и конкретното действие на програмите и проектите в България, както и защитата на българските интереси в ЕП.

Евродепутатът Илиана Иванова се спря на кризата в съседна Гърция. Тя припомни, че буквално вчера бе взето решение, че на Гърция ще се помогне, включително с участието на МВФ. Но решението за това ще бъде взето допълнително, когато се наложи. Трябва да има пълно мнозинство на всички държави-членки, има и право на вето, за да стане това, което прави задачата по-трудна и общо взето неясна. "Въпросът за спасяването на Гърция опира до това, кой ще трябва да бъде спасяван после? Португалия, Испания... или друга страна? Това би било сериозна заплаха за стабилността на еврото. В момента стабилността на публичните финанси е най-важният въпрос. Средно бюджетният дефицит в страните-членки може да достигне 7% в близко бъдеще, прогнозира тя. Без устойчиви публични финанси, всички антикризисни мерки биха имали само временен характер, действието им ще е като да вземеш аналгин, за да ти мине временно главоболието, но после да се появи пак. "Важно е да се спазва балансът, запазвайки финансовата стабилност", каза Илиана Иванова, според която времето ще покаже доколко държавите, прилагали антикризисни мерки, са се справили успешно с това.

Илиана Иванова разказа още, че планът за икономическото възстановяване на ЕС е на стойност 200 млрд. лева и бе представен през 2008 г. Около 40% от тези средства са били директно насочени към повишаване на покупателната способност, а 25% - за подкрепа на бизнеса. Повечето от тези мерки обаче са с краткосрочен характер, обясни Илиана Иванова и каза, че по ПРСР, България получи допълнително 36.8 млн евро за дейности по Ос 1 Ос 3 от ПРСР. Ще бъде увеличен и процентът на авансовите вноски - от 20 на 50 на сто.

Евродепутатът Ивайло Калфин каза, че европейските политики биха могли да подпомогнат държавата, но не и да решат националните проблеми или да заместят националните, правителствени решения. "Там, където националните политики съвпадат с европейските цели, бизнесът получава достъп до еврофинансиране. ЕС може да помогне, но не може да замести националната политика", подчерта той. Според Калфин България отдавна гледа на ЕС като на донор. "Логиката не е да се субсидира една по-слаба икономика, а икономиките - и регионите - да се доближат до средното европейско равнище", разказа още той. С присъединяването на България и Румъния, а и на 10-е държави преди нас, субсидиите за Португалия и Испания силно намаляха. При следващо разширяване средствата ще спрат и за България, предупреди Калфин, който каза, че европейската помощ винаги има само временен характер. "Страните-членки вече много внимават за всеки изхарчен лев", каза Калфин по отношение на страните-донори, които се интересуват дали има злоупотреби, има ли ефект от средствата, които дават. 143 млрд. евро е бюджетът на ЕС за 2010 г., каза още той. "Европа ще дава пари за мозък, а не за тухли" - зависи от националната политика и от ориентацията на фирмите как ще се впишем в стратегията на ЕС за следващите години, обобщи Ивайло Калфин. Националната политика трябва да подкрепя областите, които са приоритетни за ЕС, в противен случай ще се получи отдалечаване на България от ЕС.

Проблемът с България не е като гръцкия - проблемът не е с разходите, а с приходите, със събираемостта на приходите, коментира Ивайло Калфин, според когото няма смисъл да се "плашим" с гръцки сценарий. Най-мрачната прогноза според мего е МВФ да наложи ограничения, които ние сами принципно бихме могли да си наложим.

Олекотяване на данъчната тежест е един от начините за справяне с кризата в България, каза евродепутатът Слави Бинев. Не могат да се търсят половинчати решения - спорадичните мерки дават половинчат ефект, смята той. "Да се реши този проблем само данъчно е недостатъчно" по думите на Слави Бинев.

Ето някои кадри от излъчването на живо

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.