Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-05-2010

Управителният съвет на НСОРБ заседава в Смолян

На 14 и 15 май в Смолян ще се проведе редовно разширено заседание на Управителния съвет на Национално сдружение на общините в Република България. За участие в срещата са поканени и кметове от региона.

Домакин на срещата ще бъде председателят на УС на НСОРБ – кметът на община Смолян – Дора Янкова.

Важен акцент в работата на УС ще бъдат мерките за балансиране на общинските бюджети до края на 2010 г. На 4 май след две спешни срещи с министъра на финансите Симеон Дянков и с премиера Бойко Борисов стана ясно, че субсидиите за общините (без образование и социални дейности) да бъдат намалени в размер до 20%. Намалението ще влезе в сила от 1 юли, което прави общо съкращаване на бюджетите в размер на 91 млн. лв.

Едновременно с това беше постигната договореност в срок до 15 юни НСОРБ да представи програма от нормативни мерки за балансиране на общинските бюджети до края на годината. Мерките от Програмата ще бъдат внесени в Народното събрание, като беше поет ангажимент от страна на премиера, те да бъдат подкрепени.

НСОРБ проведе проучване сред общините за ефекта от намаляването на средствата в различните сфери, както и за предложенията им за бързи и краткосрочни мерки (в т. ч. и нормативни промени), които да позволят привличането на допълнителни ресурси. На база на техните идеи беше подготвен и пакет от мерки, който ще бъде обсъден утре по време на заседанието.

В 17 ч. към работата на Управителния съвет ще се присъедини и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Ръководството на министерството и кметовете ще дискутират изпълнението на общинските проекти по Програмата за развитие на селските райони и перспективите за развитие на планинското земеделие.

Управителният съвет ще обсъди и приеме Програмата за дейността на екипа на НСОРБ за периода 2010 – 2013 г., както и Бизнес – плана на търговското дружество на Сдружението „НСОРБ – Актив” ЕООД за периода 2010 – 2012 г.

За участие в дискусиите е поканен и Директорът на Главна дирекция „Гражданска защита” на МВР – Стефко Бурджиев, за да бъдат потърсени механизми за взаимодействие между общините и МВР по превенцията и преодоляването на щетите от бедствия на местно ниво.

Становище на НСОРБ по проекта на Закона за училищното образование, както и по други нормативни документи също ще бъдат част от работата на Управителния съвет.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.