Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-05-2010

Граждани от Кърджалийска област връчиха на евродепутат Метин Казак подписка срещу "политическа репресия" спрямо местната власт

Метин Казак се ангажира от името на тримата евродепутати от ДПС да предаде подписката в Страсбург и Брюксел.

Членът на Европейския парламент Метин Казак (АЛДЕ-ДПС) прие в Кърджали в четвъртък вечерта подписка на 53 400 граждани от седемте общини на Кърджалийска област.

Подписката е за "нормални условия за работа - силна местна власт".

Гражданите пишат, че подкрепят борбата срещу корупцията, но се обявяват срещу "тенденциозните и повтарящи се проверки, предприемани като политическа репресия и възпрепятстващи работата на местната власт."

Това съобщиха от офиса на Метин Казак.

„През последните месеци сме свидетели на зрелищни акции и шумни обвинения, с тях се внушава виновност чрез медиите и парламентарната трибуна, преди прокуратурата да си е свършила работата”, се казва в подписката. Документът изразява несъгласие с "показните действия и изземване функциите на съдебната от изпълнителната власт за постигане на политически цели, репресия, уронване авторитета на местната власт и политическото омаскаряване".

Подписката бе връчена от над 200 души на евродепутат Казак в Кърджали, който се ангажира да предаде гражданското настроение до всички отговорни институции на Европейския съюз: Европейската комисия, Европейския парламент и Комисията по петиции, на която е член, както и на омбудсмана и "...до всички онези, с които сме се ангажирали да бъдем в едно семейство, да споделяме общи ценности и да бъдем едно цяло, за да чуват те гласа на гражданите и гласа на демократична България".

Евродепутатът поздрави инициаторите за гражданската доблест, с която отстояват независимостта на местната власт наред с основното човешко право на добро управление, както пише в прессъобщението.

„България пое ангажимента да изгради правова държава, в която принципите на доброто управление предполагат върховенство на закона, но съчетано с върховенството на правата на човека. И тази държава не може да си позволи подобно крещящо нарушение на основните човешки права. Като български представител в Европейския парламент не познавам друг случай, при който една европейска държава би могла да си позволи чрез своите органи на властта да осъществява такъв системен административен и политически тормоз над представителите на местната власт", каза още Метин Казак.

"Тези подписи ни казват още, че има огромна разлика между силно управление и силово управление. Ние днес имаме едно силово управление, което обаче не е силно управление, защото не се справя с кризата. И понеже не се справя с кризата, трябва да има жертва. Трябва някой да плати цената”, каза заместник-председателят на ДПС Лютви Местан, депутат от 41-ото Народно събрание, по време на срещата на открито в четвъртък.

Той подчерта, че кметовете на ДПС „нито могат да платят цената на лошото управление, нито могат да бъдат параван, зад който то да се скрие... Сред нас тук няма нито един недосегаем. Но сред нас няма и жертвени агнета за нечии политически пристрастия, това е основното, което ни казва подписката”, заяви Местан.

Председателят на Инициативния граждански комитет д-р Ниязи Шакир огласи възмущението от отказа на областния управител Иванка Таушанова да предостави зала в сградата на администрацията за срещата, на която да се оповести резултатът от  подписката. Д-р Шакир внесъл писмено искане, но получил категоричен отказ. "Нямаше отговор на въпроса защо гражданите на община Кърджали не могат да ползват публична държавна собственост, която по презумпция им принадлежи", каза Ниязи Шакир.

Прессъобщението на офиса на Метин Казак пояснява, че в интервю за регионалния всекидневник "Нов живот" Иванка Таушанова признава, че залата е публична и ще продължи да се използва безвъзмездно за обществени цели.

Само преди десетина дни в Шумен, при Първия регионален форум за актуален политически анализ, организиран от Централното ръководство на ДПС и със съдействието на евродепутата Метин Казак, бяха изнесени смущаващи факти, че новото правителство е предприело 750 проверки в 30 общини с кметове от ДПС. В общините, ръководени от ГЕРБ, обаче няма такива проверки. Само кметът на Кърджали например е проверяван 138 пъти през последните месеци и е бил подложен на 13 проверки само по един отделен проект. Този тенденциозен контрол същевременно спира изпълнението на европейските проекти в общините, ръководени от ДПС, и затова се възприема като политическа репресия - пишат още от офиса на Метин Казак.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.