Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
18-05-2010

Евродепутати критикуваха и защитаваха правителството в пленарната зала на ЕП в Страсбург

Водачите на българските представители в групите на АЛДЕ и на ЕНП в ЕП направиха политически изявления при откриването на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург в понеделник.

Водачът на българската делегация от ДПС в Групата на АЛДЕ Филиз Хюсменова разкритикува правителството на ГЕРБ в изказване при откриването на пленарната сесия на ЕП в Страсбург.

Осакатяват се Съветът за електронни медии (СЕМ) и други контролни органи, призвани да следят за гражданските права, посочи Хюсменова, която е заместник-председател на Комисията по регионално развитие в ЕП.

Филиз Хюсменова: "Демокрацията изисква органите, които са призвани да следят за гражданските права на хората, да бъдат независими от държавната и партийната власт. Дори се очертава тенденция такъв тип действия да се насочват и към финансови и одитни институции, което буди основателна тревога."Според Хюсменова правителството на Бойко Борисов нарушава демократични принципи и европейски директиви, свързани с независимостта на регулаторните и контролни органи в страната.

По думите й в България се променят утвърдени завоевания на демократичната ни система като мандат над пет години, възможност за преизбиране, ротационен механизъм за смяна на състава - все мерки, които гарантират независимостта.

Промяната се прави без анализ, без перспектива, с отдалечаване от добрия европейски опит. Намаляването на разходи е единствен аргумент за осакатяването на органите, които се борят срещу дискриминацията, които регулират медиите, защитават конкуренцията, категорична е Филиз Хюсменова.

Българският евродепутат-либерал визира Комисията за защита от дискриминация (КЗД), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). „Сигнализирам Европейския парламент и Европейската комисия, като се надявам това да подейства възпиращо за подобни намерения”, защото „недобре функциониращият регулатор е заплаха за единния европейски пазар”, заяви още Хюсменова.

В защита на правителството на Борисов, в пленарната зала последва отговор от водача на евродепутатите от ГЕРБ в Групата на ЕНП д-р Андрей Ковачев. По думите му кабинетът се бори с всички законови средства срещу нерегламентираното обвързване на политика и икономика. "За първи път от началото на прехода България показва политическа воля не само на думи, но и с дела за борба с корупцията и организираната престъпност", е казал още той, като е илюстрирал с данни и проценти за общественото доверие към премиера и вътрешния министър.

Според българската пресслужба на ЕНП това е отговор "на безпочвените политически нападки срещу българското правителство, отправени от български представители от групата на С&Д (БСП) и АЛДЕ (ДПС)".

Припомняме, че ден преди предупреждението на Хюсменова за регулаторните и контролни органи, граждани от Кърджалийска област връчиха подписка срещу "политическа репресия" спрямо местната власт на друг евродепутат-либерал - Метин Казак. Същевременно евродепутатът Кристиан Вигенин (С&Д-БСП) отправи питане до Европейската комисия във връзка с промените в Закона за Комисията за финансов надзор, a преди това бе коментирал, че борбата с престъпността в България "прелива в борба с демокрацията"..

В отговор на всичко това представителят на мнозинството Андрей Ковачев говори за "користните намерения на комунистическата номенклатура още от края на 80-е", която е причината според него България да е на опашката в ЕС по стандарт на живот.

Д-р Андрей Ковачев: "Срещу нерегламентираното обвързване на политика и икономика се бори сегашното българско правителство с всички законови средства допустими в една европейска правова държава."Ковачев заяви, че комунистическата номенклатура е превърнала политическата си власт в икономическа и я е предала на синовете и внуците си и направи извода: "Сегашното българско правителство се бори срещу нерегламентираното обвързване на политика и икономика с всички законови средства, допустими в една европейска правова държава."

Д-р Ковачев каза, че БСП е пряк наследник на БКП и акцентира върху "нежеланието в ЕВропа на демократични партии да си сътрудничат с партии - наследници на комунистически партии от Източна Европа".

Искам да изкажа своето съжаление, че ПЕС припозна за свои партньори синовете на тоталитарния режим в моята страна, заключи той.

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.