Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-09-2010

Анализатори критикуват липсата на санкции в „Европейския семестър”

Плановете страните-членки да представят бюджетите си на Брюксел бяха поставени под въпрос от анализаторите, които твърдят, че новата система не налага санкции. Тя ще допринесе много малко за възстановяването на конкурентоспособността, съобщава Еурактив.

Експертите не са впечатлени от постигнатото  споразумение от финансовите министри, според което държавите ще трябва да предоставят на Брюксел бюджетните планове преди те да бъдат гласувани в националните парламенти.

В рамките на т.нар. „Европейски семестър", финансовите министри ще се срещнат през март, за да определят основните икономически предизвикателства. Правителствата ще представят своите средносрочни бюджетни приоритети и ще изготвят национални програми за реформи.

ЕК и европейските финансови министри ще оценят плановете и ще предоставят своите политически съвети през юни и юли, преди държавите-членки да финализират бюджети за следващата година.

Новият режим влиза в сила през следващата година. Той цели да бъдат открити несъвместимост и липса на баланс, преди да бъде повторена гръцката дългова криза.

Това е първото конкретно предложение на работната група, оглавена от президента на ЕС Херман ван Ромпой за икономическото управление в ЕС, което е одобрено от финансовите министри и е смятано от Комисията като „голямо подобрение".

Въпреки това критиците твърдят, че в плана няма ясно очертани санкции, които могат да бъдат наложени, ако страна-членка не приеме „съвета" на Брюксел, след като ЕК разгледа бюджетния план. Налагането на по-строги мерки носи своите предизвикателства, тъй като тежките наказания, като например прекратяването на правото на вот, ще изисква промяна на договорите. Налице са и опасенията на малките страни-членки, че всички наказания или политически последствия ще ощетят повече малките държави, отколкото по-големите.

Изпълнителната власт на ЕС иска да бъдат налагани санкции на страните-членки, които нарушават Пакта за стабилност и растеж. ЕК вижда участието в Европейския семестър като част от националните задължения за икономическа хармония.

В края на септември, Комисията ще предложи законодателен пакет за засилване на фискалното и макроикономическо наблюдение, който ще включва „по-ефективни стимули и санкции".



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.