Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
22-02-2007

ДНЕВНИК: БИЗНЕСЪТ ИСКА ОБЩЕСТВЕН КОНТРОЛ НА ЕВРОФОНДОВЕТЕ

Националното сдружение на малкия и средния бизнес настоява за обществен контрол върху одобрението на проектите по структурните фондове на Европейския съюз, пише вестник ДНЕВНИК.

Предлагаме на интернет страницата на министерството на икономиката да има отделен раздел за усвоените средства по оперативните програми, съпроводени с мотивирани обяснения за одобрените и неодобрените проекти в рамките на една календарна година. Това съобщи икономистът Пламен Пъчев на кръгла маса за усвояване на средствата по оперативната програма за конкурентоспособността на българската икономика.

Подобна практика на обществен надзор върху администрацията съществува и в други европейски държави, като целта е бизнесът да има бърза обратна информация, а усвояването на средствата да става по-ефективно, коментира още Пъчев.

Координацията между научните институти, университетите и бизнесът е другият важен въпрос, без чието решение бизнесът трудно ще реализира иновативните си проекти. Работна група в министерството на икономиката разработва структура на иновационните посредници, които ще координират работата с бизнеса, уточни зам.-министърът на икономиката Нина Радева. Към висшите училища могат да се създадат и предприемачески консултативни центрове, които ще подпомагат бизнеса при реализацията на проектите.

Социологът Андрей Райчев предложи законодателно да се разреши и въпросът за публично-частното партньорство при осъществяване на големи проекти в областта на нано- и информационните технологии. В сегашния си вид оперативната програма на министерството на икономиката може да подпомага само малки рационализаторски проекти до 100 хил. евро. За големите разработки липсва нормативна база, която да стимулира частния бизнес да инвестира в подобни проекти, коментира още Райчев. Според Нинова целта на оперативната програма е да насърчи повече развойни проекти, но тя се ангажира да постави въпроса за нормативното регулиране на големите иновативни проекти. Насърчаването на върховите научни разработки е въпрос на допълнително финансиране от еврофондовете, поясниха още експерти.

Развитието на малките и средните предприятия, енергийната ефективност и екологичните проекти ще се финансира с предимство, припомни още Нина Радева. Тя допълни, че едва след като оперативната програма бъде одобрена от Брюксел, ще се оповестят критериите за одобрение на проектите. Проектът ще се внесе за одобрение от правителството на следващото заседание. Оперативните програми ще бъдат гледани в Европейската комисия в продължение на три месеца, след което българската администрация може да задейства вътрешните процедури. Според предприемачите до края на годината тези проекти трудно ще бъдат задействани.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.