Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-03-2007

МЕРКЕЛ ОБСЪДИ БЕРЛИНСКАТА ДЕКЛАРАЦИЯ С ЕВРОДЕПУТАТИТЕ

Членовете на ЕП обсъдиха с германския канцлер Ангела Меркел Декларацията от Берлин, която беше подписана на 25 март по повод 50-годишнината от подписването на Римския договор, съобщават от ЕП.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че с наближаването на средата на германското председателство, което приключва през юли, две важни цели вече са постигнати. Едната от тях е споразумението за енергийната политика и опазването на околната среда от Срещата на върха през пролетта.

Другата важна стъпка според нея беше направена на 25 март с приемането на Берлинската декларация. Тя благодари на председателите на ЕП и политическите групи за тяхната подкрепа. "Успяхме благодарение на обединените усилия на Парламента, Комисията и всички членове на Съвета", каза тя. Според нея приемането на декларацията е голямо постижение, защото всички са се ангажирали за обща работа за бъдещето на Европа.

Меркел припомни, че Берлинската декларация очерта целта за обновена основа за ЕС до 2009 г. "Не искаме да кажем на гражданите по време на следващите избори, че ЕС не може да се разширява повече или че енергетиката не е от основните компетенции на ЕС или че за местни въпроси свързани със сигурността не можем да действаме на основата на решения, взети с мнозинство. Такава кампания не би трябвало още повече да увеличава дистанцията между институциите на ЕС и хората". В тази връзка германското председателство ще предложи пътна карта за всичко, което ЕС иска да предприеме, целта й ще е да посочи посоката, а не да дава готови решения.

В заключение германският канцлер каза, че ако Европа се занимава единствено със собствените си проблеми няма да успее. "Трябва да действаме решително, за да постигнем това, което хората очакват от нас - сигурно и спокойно бъдеще."

Председателят на ЕК Барозу приветства позицията на ЕП относно положението в Зимбабве и Дарфур и призова властите там да спазват човешките права.

Постигането на 50 години на мир, свобода и солидарност е повече от това, за което са мечтали основателите на ЕС, каза председателят на ЕК и припомни по повод декларацията, приета миналата седмица в Берлин, че преди това беше градът, който беше символ на разделена Европа, но през миналия уикенд Берлин стана символ на обединена Европа. Всички почувствахме духа на Европа, каза той и поздрави специално г-жа Меркел за личните й усилия за постигането на това усещане по време на срещата в Берлин.

Той каза, че ЕК също желае бързо да намери изход за конституцията, защото ЕС не може да твърди, че може да реши ключови въпроси, ако не може да постигне консенсус относно начина си на функциониране.

Той подчерта, че реформирането на общностното законодателство е необходимо за защитата на ценностите, очертани в Берлинската декларация.

"Европа не е чуждестранна сила - ЕС не е "те", а "ние", каза председателят на ЕК, призовавайки държавите-членки да се противопоставят на изкушението да обвиняват Брюксел, вместо да работят заедно в подкрепа на усилията на германското председателство за намиране на решение.

Той изрази надежда за приемането на точна пътна карта за справяне с институционалния застой до юни 2007 г.

Председателят на ЕНП-ЕД Жозеф Дол каза, че думите "стабилност" и "благоденствие" не носят същото послание на младите хора днес, защото те ги приемат за даденост. Затова, стремейки се да говори на езика на младите хора, той изброи образователен и спортен обмен на млади хора, свобода на движение и единната валута, туининг програми сред нещата, с които ЕС е допринесъл. "Европа не е панацея, но може да ни помогне, за да се справим с новите предизвикателства като глобализацията например", каза той и добави, че ЕС трябва да се отвори към другите страни и да популяризира социалния си модел.

Председателят на социалистите Мартин Шулц каза, че конституционният договор е "мъртъв" и "не трябва да се стремим към договора, който искахме, но това не означава, че трябва да останем без какъвто и да е договор". Той подчерта, че липсата на реформа е равнозначно на слагане на край на разширяването. В заключение той призова държавите членки да се присъединят към германския канцлер и ЕК в усилията "да подредим собствения си дом и да проведем реформите". "Вие, г-жо Меркел успяхте да привлечете социалистите на Ваша страна", каза той.

Лидерът на АЛДЕ Греъм Уотсън оцени отбелязването на успеха на ЕС като "навременно" и "подходящо" и подчерта, че дължим най-вече на ЕС сигурността, просперитета и наличието на възможности за гражданите. Той критикува процедурата, която беше избрана за Берлинската декларация. Текст, написан в катакомбите на федералната канцелария и подписана от председателите на трите основни институции, според него не е трябвало да започва с думите "Ние, гражданите на ЕС", защото именно гражданите на ЕС отново трябва да бъдат ангажирани в реконструкцията на Европа.

Г-жа Мускардини от Съюза за Европа на нациите изрази разочарованието на групата си от Берлинската декларация, защото текстът не е отчел напълно корените на Европа. Тя каза, че днес Европа е мултикултурна и мултиетническа, но на всяка общност трябва да се даде възможност за диалог.

Йенс Петер Бонде (Независимост/Демокрация) говори за секретността около Декларацията и предупреди, че ЕП не е трябвало да подпише документ, който не всички членове са видели. Според него плановете за нова конституцията само ще "замажат очите". Вместо това "демократичните сили трябва да се обединят и да поискат референдум за бъдещия договор във всяка членка". "Трябва да дадем на хората повече правомощия, не трябва да им ги отнемаме," каза той.

Според председателя на Идентичност, Традиция, Суверенитет Бруно Голниш духовната сила на ЕС е изчезнала и затова събитията около подписването на Берлинската декларация са били "изцяло цинични празненства". Той обвини председателството за това, че желае да популяризира Конституцията с всички средства, въпреки че беше "изритана през предната врата", сега "желаете да я довлечете през задната врата".

Германският канцлер благодари за приноса на Парламента. Тя подчерта, че Европа е повече от един процес за взимане на решения. Европа взима решения, които засягат живота на хората. Относно съставянето на Берлинската декларация г-жа Меркел каза, че текстът е съгласуван с всички 27 държави-членки и ЕК. Тя предложи ЕП да организира събитие с участието на гражданското общество през май, което да допринесе за Срещата на върха през юни.


 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.