Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
07-06-2009

Прогнозни резултати и избирателна активност в държавите-членки, които гласуват за ЕП днес, 7 юни

Днес е заключителният ден на общите за Европейския съюз избори за нов състав на ЕП. Гласува се в Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Унгария, Финландия, Франция и Швеция.

До снощи приключиха изборите в осем страни и започна гласуването в Италия, което ще продължи и днес.

Резултатите ще бъдат обявени късно тази вечер на специално политическо шоу, организирано в главната квартира на ЕП в Брюксел.

Прогнози

Политическите наблюдатели очакват рекордно ниска изборна активност и високи резултати за крайно десни, популистки и евроскептични партии.

От гласувалите досега осем страни само Холандия, противно на европейските норми, обяви резултатите от своите избори. Изборната активност бе едва 36,5 на сто, в сравнение с 39,6 на сто през 2004 г. На второ място със 17 на сто от гласовете излезе откровено екстремистката Партия на свободата. Според ИТАР-ТАСС тази тенденция може да се прояви и във Великобритания, Австрия, Словакия и България.

(по Дарик)

Резултати

ИРЛАНДИЯ: Управляващата в Ирландия партия на премиера Брайън Кауън - „Фина Фойл", претърпя най-съкрушителното поражение в историята си, срещу 34 % за основната опозиционна сила "Фина Гейл", отбелязва АФП. Изборите са особено важни за страната месеци преди втория референдум за Лисабонския договор, предстоящ наесен.

ХОЛАНДИЯ: Първоначалните данни на Exit pool сочат, че ултрадясната Партия на свободата на Герт Вилдерс най-вероятно ще бъде втората най-голяма холандска партия в европейския парламент. От Великобритания до България антимигрантските, антиислямските и антиевропейските партии са във възход. Най-типичният пример е успехът на Партията на свободата в Холандия, продължава коментарът на БиБиСи.

(по News.bg)

ГЪРЦИЯ: В изборите за ЕП в Гърция участват 27 партии и коалиции, пет от които са парламентарно представени. Гърците ще излъчат 22 представители в новия Европейска парламент.

Предварителните проучвания на общественото мнение отреждат победа на социалистическото движение ПАСОК. Очакванията са ПАСОК да вкара осем евродепутати, Нова демокрация - седем, Комунистическата партия, Еколозите-Зелени и Коалицията на радикалната левица СИРИЗА по двама, а Народният православен сбор ЛАОС - един евродепутат. Изненадата на тези избори се очертава да бъде партията на Еколозите-зелени, на която анализатори възлагат надежди да разчупи двупартийния модел в Гърция.

РУМЪНИЯ: В Румъния 18 милиона избиратели гласуват в 18 317 избирателни секции, 190 от които в чужбина. За 33 места в ЕП се борят 289 румънски кандидати от шест политически партии, една коалиция и двама независими кандидати.

Според социологическите данни вероятно само четири партии ще успеят да преминат петпроцентния избирателен праг и ще изпратят депутати в Европарламента. Проучване на института ИНСОМАР, публикувано в края на май, прогнозира, че Социалдемократическата партия и Демократично-либералната партия ще получат еднаква избирателна подкрепа от 31 процента. След тях се нарежда опозиционната Национално-либерална партия с 20%от гласовете.

За Демократичния съюз на унгарците в Румъния се очаква да гласуват 6,8 на сто от румънците, за Партия Велика Румъния - 5,9 процента , а за независимия кандидат Елена Бъсеску - 3,9 % от гласоподавателите, показва сондажът. Социолозите очакват ниска избирателна активност - 47 процента от анкетираните са отговорили, че няма да гласуват, не са решили или не са отговорили на въпроса.

СЛОВЕНИЯ: В Словения кандидатите за членове на Европейския парламент са 81 от 11 партии и коалиции, а регистрираните избиратели са 1 703 521 души. Словенците ще избират 7 евродепутати.

По проучвания на общественото мнение 39,6 процента от словенци не вярват на нито един кандидат. С най-голяма възможност за влизане в ЕП, според социологическата агенция "Медиана" и според проучване на люблянския вестник "Дело", се очертават кандидатите на опозиционната Словенска демократическа партия на бившия словенски премиер Янез Янша, които събират около 20 процента от гласовете, следвани от управляващата Социалдемократическата партия на словенския премиер Борут Пахор - с около 17 процента, и Либералнодемократическата партия на Словения на Катарина Кресал с около 12 процента.

КИПЪР: По екзит пол на провелите се вчера евроизбори в Кипър опозиционният Демократически сбор ДИСИ води по брой гласове пред управляващата в коалиция лява партия АКЕЛ. Според данни на Сайпронетуърк ДИСИ печели 35,5 на сто от гласовете срещу 33,7 на сто за АКЕЛ. Това означава, че двете основни политически сили ще получат по двама депутати, от общо шест за страната, в Европейския парламент. Коалиционният партньор на АКЕЛ, центристката Демократическа партия /ДИКО/ и Движението на социалдемократите /ЕДЕК/ печелят по един депутатски мандат.

ИТАЛИЯ: В Италия, където изборите се провеждат два дни и завършват днес, през първия ден от гласуването в страната, избирателната активност бе спаднала на 17,8 процента срещу 20,5 на сто в същия момент преди пет години.

(По БНР)

  
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.