Конкурси

RSS
  • A+
  • A-
15-09-2009

Карл Фридрих Гьорделер Колегиум обявява десетото поредно издание на Стипендиантската програма за млади лидери от Централна Европа.

Разширяването на Европейския съюз през 2004 и 2007 г. постави големи предизвикателства пред публичния сектор в новите и старите страни членки. Те могат да бъдат успешно посрещнати с помощта на компетентни и мотивирани ръководни кадри, които имат уменията да работят в специализирани трансгранични мрежи от партньори. Чрез инициативата Карл Фридрих Гьорделер Колегиум, фондацията Робърт Бош си поставя за цел и има желанието да допринесе за успешното посрещане на тези нови предизвикателства.

Всяка година стипендиантската програма предоставя подкрепа за 25 млади лидери, работещи  в структурите на публичната администрация, държавни/публични предприятия и организации в обществена полза от България, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Програмата е отворена за кандидати, които имат желанието да усвоят професионален опит за начина на функциониране на публичния сектор в Германия и се стремят към заемането на водещи позиции в собствената си страна.

Участниците в Колегиума се запознават интензивно с управленския процес в Германия и с европейските регулации чрез осъществяването на работни посещения (стажове) в германски или европейски институции, както и в бизнес организации. Стажовете се организират и са съобразени преди всичко с представите и очакванията на самите колегианти. Престоят е съпътстван и допълван от семинарни занятия и квалификационни фази. Програмата се отличава с висока степен на практическа насоченост.

В рамките на програмната година (в периода от месец септември до месец май) участниците в Колегиума се срещат редовно както помежду си, така и с участници в други стипендиантски програми на фондацията Робърт Бош по повод на организираните семинарни и квалификационни занятия. Тази връзка с други международни програми за насърчаване на млади лидери предоставя възможност за създаването на една широка мрежа от контакти. Освен това участниците в Колегиума се превръщат и в своеобразни “посланици” на своите държави, тъй като по време на престоя си имат възможност да предоставят информация на своите германски партньори за начина на работа и възможностите за сътрудничество с публичните институции и организации в родната си страна. След завръщането си у дома, колегиантите се възползват от натрупаните в Германия опит и контакти и ги прилагат в работата си, като по този начин разширяват кръга на бенефициентите от работния си престой. Те също така се превръщат в своеобразни посредници на съвременния имидж на Германия в собствените си страни. 

Тема на десетото издание на програмата 2010/2011 г.: “Да почувстваме Европа – да изградим добросъседство”

През 2010/2011 г. Колегиумът насърчава и свързва млади хора с лидерски качества, които работят по темата трансгранично сътрудничество и международни отношения.  Тясното сътрудничество между страните членки на ЕС с държавите в съседство е основна предпоставка за създаването на една Европа за всички нас.  Така Карл Фридрих Гьорделер Колегиум дава повод за среща и обмен между млади лидери от различни държави, които работят в един и същи сектор. Тази мрежа е една важна частица от мозайката на бъдещето. Тя служи за премахване на предразсъдъците и за изграждане на доверие и подкрепя европейската идея за мирното съвместно съществуване между народите.

По време на програмната година участниците получават месечна стипендия в размер на 1 380 евро, както и добавки за членове на семейството (брачен партньор, деца). Поемат се пътните разходи и разходите за пътувания и посещения на езикови курсове, свързани с участието в програмата. По време на престоя си в Германия колегиантите могат да разчитат на една добре осигурена работна среда.

Условия за участие:

  • българско, полско, румънско, словашко, унгарско или чешко гражданство
  • отлична диплома за висеше образование
  • първоначален професионален опит в публичния сектор
  • първоначален опит в областта на трансграничното или международното сътрудничество, съответно идея за проект или изпълнявани задачи в тази сфера
  • обществена ангажираност и чувство за отговорност
  • наличие на мотивация и конкретни цели, свързани с престоя в Германия
  • лидерски качества
  • много добри познания по немски език

Документите за кандидатстване за програмния период 2010/2011 г. се подават по интернет чрез онлайн регистрация  до 31 октомври 2009 г. Запитванията относно процедурата за кандидатстване се обработват изцяло от звеното за контакт в Центъра за Централна и Източна Европа на фондация Робърт Бош към Германското дружество за външна политика. След предварителна оценка, за участие в интервю ще бъдат поканени общо до шейсет кандидата. Интервютата ще се състоят в средата на месец март 2010 г. в Берлин.

Одобрените кандидати ще бъдат информирани през април 2010 г.

Вижте тук на български език документите и инструкциите за кандидатстване: Подробна информация (118.71 Kb); Flyer (508.33 Kb); Указания за кандидатстване (71.93 Kb)

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.